Veiligheid en het gevoel van veiligheid worden bepaald door de mate waarin bewoners in staat zijn controle te hebben over wie er wordt binnengelaten in hun gebouw en wie niet.

Column Edwin van Reijsen
Er is nogal wat verkeer richting een woongebouw. Neem alleen al de enorme toename in e-commerce en het bezorgen van producten aan huis. Dat neemt jaar op jaar flink toe en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar verder toenemen.
Bij zorginstellingen en woonvoorzieningen voor ouderen heeft goede toegangscontrole een grote toegevoegde waarde. De mensen die hier wonen komen meestal niet zo vaakl meer buiten maar ontvangen wel veel mensen zoals familie, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Een eenvoudig en gebruiksvriendelijk intercomsysteem heeft hiermee grote meerwaarde. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die, al dan niet tijdelijk, zorg aan huis krijgen. Het geeft de mensen met een beperkte mobiliteit meer vrijheid en controle, én daarmee tevens een belangrijk gevoel van veiligheid.
In woongebouwen moet snel en efficiënt tijdelijk toegang verleend kunnen worden bij calamiteiten, schoonmaak- of onderhoudswerkzaamheden. Als dat goed geregeld is, zal de bewoner daar een gevoel van veiligheid over hebben. Als gebouwbeheerders volledige flexibiliteit hebben in het snel en eenvoudig regelen van tijdelijke toegang voor schilders, liftmonteurs en zorgmedewerkers zonder dat een fysieke sleuteloverdracht nodig is of iemand aanwezig moet zijn, scheelt dat een hoop rompslomp. Een efficiënt geregelde toegangscontrole geeft vertrouwen aan de bewoners en het gevoel dat zij veilig zijn in hun eigen omgeving.
‘Een efficiënt geregelde toegangscontrole geeft vertrouwen aan de bewoners’
De innovatieve toegangssystemen van Intratone passen helemaal bij deze tijd en geven bewoners en gebouwbeheerders de toegangscontrole die ze nodig hebben. Dankzij draadloze technologie zijn er geen handsets of ingewikkelde bekabeling nodig. De installatie is eenvoudig en kostenbesparend. Gebouwbeheerders regelen de toegang van gebouwen op afstand. De controle op en het beheer van toegang, badges en sleutels kan allemaal op afstand worden geregeld. Zo kunnen verloren of gestolen badges simpel worden gedeactiveerd en badges in een handomdraai op een andere naam worden gezet.
Dankzij de volledig draadloze toepassing en de bediening via smartphone is het systeem bovendien ontworpen op optimaal gebruikersgemak. Bewoners kunnen toegang gewoon vanuit hun luie stoel regelen. Of, desgewenst, van afstand toegang verlenen of pakketbezorgers vragen de bestelling bij de buren af te geven. Voor mensen zonder smartphone is er de mogelijkheid de intercom via de vaste telefoon te bedienen en bezoekers binnen te laten door op hekje of sterretje te drukken. Het gemak van de bewoners staat altijd centraal.
De feedback van gebruikers zie je terug bij de nieuwe versie van Intracode. Op basis van klantervaringen is deze al succesvolle intercom vernieuwd. De vormgeving heeft een upgrade gekregen (het oog wil ook wat) én er zijn functies verbeterd. Bij het oude model moesten bewoners hun badge vlak naast het display houden om de deur te openen, met dit nieuwe model hoeft men de badge niet eens uit de zak te halen. Handig voor mensen die een rollator gebruiken én voor bewoners die hun handen vol hebben aan zware boodschappentassen.