Deelgemeentekantoor transformeert naar Zwemcentrum Rotterdam

| Door IVVD

zwembad_rdam_zuid-400x250Het nieuwe zwembad met een 25- en 50-meterwedstrijdbad in het voormalige deelgemeentekantoor Charlois in Rotterdam is vorige week geopend.

Gedurfde keuze, verrassende transformatie
Met dit unieke staaltje van hergebruik blijft het bestaande gebouw (met historische waarde) behouden en wordt onnodige nieuwbouw voorkomen. Het zwembad ligt centraal op een drukke plek, wat veel extra bezoekers zal trekken. In ruil ‘geeft’ het zwembad veel stedelijke dynamiek terug aan zijn omgeving. Het wordt een trekpleister voor het hele gebied.

Zwemcentrum met 25- én 50-meterbad
Naast een 25-meterbad is er ook een 50-meter wedstrijdbad dat gevuld is met 3,8 miljoen liter water, het eerste in Rotterdam. Het zwembad wordt vooral gebruikt voor wedstrijden, schoolzwemmen en recreatief zwemmen, al dan niet in verenigingsverband en er zijn activiteiten voor doelgroepen. Op de eerste etage zijn de baden te vinden, zodat er op de begane grond ruimte is voor horeca, winkels en andere functies. Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architecten: “Het was een feest om te werken aan een zwembad in een oud kantoor bij mij om de hoek. En dan mag het ook nog eens hartstikke duurzaam zijn”.

Hart van Zuid
Deze transformatie is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Ballast Nedam en Heijmans zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en de financiering van de gebiedsontwikkeling, inclusief een onderhoudscontract tot 2043.