Brochure: Do’s and don’ts voor energieneutraal bouwen

| Door IVVD

publicatie_dos-and-donts-energieneutraal-bouwen_BENGIn opdracht van Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en Aedes is een aantal woningconcepten aan de voorgenomen BENG-eisen getoetst (energie eisen per januari 2021). Hoe scoren deze woningen? Waar zitten knelpunten, welke verbeterpunten zijn er? In een brochure zijn de BENG-eisen toegelicht en do’s en don’ts beschreven. De brochure bevat veel praktijkvoorbeelden.

Het duurt nog even, maar vanaf 1 januari 2021 moeten gebouwen bijna energieneutraal zijn. Dat is vertaald in BENG-eisen. Deze komen in de plaats van de huidige EPC. In BENG wordt de energieprestatie uitgedrukt met drie indicatoren:

  • De energiebehoefte van het gebouw
  • Het primair fossiele energiegebruik
  • Het aandeel hernieuwbare energie

BENG plaatst de hele bouwkolom voor grote uitdagingen. Van begin tot eind moet het proces van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en opleveren opnieuw worden doordacht. Bouwpartijen die klaar willen zijn voor de toekomst, doen er goed aan zich nu al op het nieuwe stelsel voor te bereiden. De brochure Woningbouw volgens BENG: do’s en don’ts voor energieneutraal bouwen (februari 2017) is daarvoor een handvat.

De brochure is gemaakt door de partners van het Lente-akkoord (Bouwend Nederland, NEPROM, NVB, Aedes) in samenwerking met RVO, en input van bouwbedrijven en andere praktijkprofessionals.

U kunt de brochure hier downloaden.