Dudok Wonen verduurzaamt in Bussum zonder huurverhoging

| Door IVVD

dudok-wonen-verduurzaamt-400x250De huizen in de Bussumse van Speijkbuurt worden een stuk duurzamer. Dudok Wonen gaat in 73 sociale huurwoningen duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren. Het energielabel van de huurwoningen gaat hierdoor van label C naar label A. Bewoners konden meepraten over welke maatregelen zij graag wilden. ‘Door de duurzaamheidsmaatregelen besparen bewoners straks op hun energielasten. Omdat er geen huurverhoging tegenover staat, houden bewoners straks dus geld over én hebben meer comfort in hun huis’, laat Wouter Weijer, projectmanager bij Dudok Wonen weten.

Aannemer Aalberts is vanmorgen gestart met de uitvoering van de werkzaamheden die tot ongeveer eind dit jaar duren. Alle huizen worden van binnenuit geïsoleerd, er wordt een HR CV-ketel geplaatst en alle enkele beglazing wordt vervangen door HR++ glas’, aldus Weijer. Bewoners kunnen optioneel kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen. Hier staat een kleine huurverhoging per maand tegenover. 35% van de bewoners koos voor de zonnepanelen.

Handige ‘keuze tool’
De bewoners konden met de inzet van een speciale tool (genaamd Enzie) inzicht krijgen in hun energiegebruik. Deze tool hielp ze bij het maken van een keuze voor alleen het basis- of ook het zonnepanelenpakket. Daarnaast draagt de tool bij aan bewustwording over het energiegedrag.

Duurzaamheidsdoel
‘Naast de verduurzaming van de woningen in de van Speijkbuurt gaat Dudok Wonen de komende jaren nog veel meer van haar huurwoningen verduurzamen’, vertelt Weijer. ‘Ons doel is om de komende jaren ons woningbezit verder te verduurzamen en de mogelijkheden daarvoor optimaal te benutten. Daarbij is het streven om voor ons woningbezit op een gemiddelde Energie Index lager dan 1,4 (label B) uit te komen. Dit zorgt voor een lagere energievraag en meer comfort in onze woningen. Hierdoor wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de vermindering van CO² uitstoot.’