Duurzaam zwembad Valkenhuizen in Arnhem

| Door IVVD

zwembad_valkenhuizenDe gemeente Arnhem heeft het ontwerp gepresenteerd van het nieuwe zwembad Valkenhuizen. Hooper Architects gaat het ontwerp maken voor het nieuwe zwembad Valkenhuizen in Arnhem. Het architectenbureau kwam als winnaar uit de bus uit een niet openbare Europese aanbesteding. Het bureau ontwierp al eerder de Arnhemhal op Sportcentrum Papendal.

Het nieuwe zwembad komt in de plaats van het nu oude zwembad. Het nieuwe bad zal aan de voorkant tegen het bestaande complex sporthallen worden gebouwd en daarmee één geheel vormen.

Vernieuwing en duurzaamheid
Door te kiezen voor een totaal nieuw bad kunnen alle moderne snufjes voor vernieuwing en verduurzaming worden toegepast. Dat het nieuwe bad tegen de bestaande sporthal wordt aangebouwd, zorgt bovendien voor besparing van kosten voor beheer en onderhoud. Het huidige zwembad is nog goed onderhouden maar technisch verouderd en aan groot onderhoud toe.

Ook wat betreft energiegebruik is het veertig jaar oude zwembad niet meer van deze tijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat nieuwbouw efficiënter – en goedkoper – is dan renovatie van het bad. De gemeente Arnhem heeft dan ook twaalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuw, sober en doelmatig, maar bovenal duurzaam zwembad.

Door de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid wordt een flinke energiebesparing gerealiseerd. Het nieuwe zwembad heeft veel efficiencyvoordelen, waardoor met een relatief lage investering een prachtig resultaat kan worden bereikt.

Eind 2019 moet het nieuwe bad klaar zijn, waarna het oude gesloopt kan worden.