De Amsterdam Liberal Arts & Sciences Academie (ALACA) heeft onlangs zijn intrek genomen in een bestaand schoolgebouw op het Amsterdamse Zeeburgereiland. Het gebouw heeft een open interieur gekregen dat past bij de onderwijsvisie en duurzaamheidsambities van ALASCA.
Amsterdam Liberal Arts & Sciences Academie is onderdeel van Esprit Scholen en biedt onderwijs op de niveaus havo en vwo+. Volgens het onderwijsconcept zijn de lessen modulair opgebouwd, vergelijkbaar met de werkwijze op universiteiten. In de thematische modules komen meerdere vakken samen; leerlingen krijgen hierbij de ruimte om hun eigen route en tempo te kiezen.
Open interieur
Zenber Architecten heeft de onderwijsvisie van ALASCA vertaald naar een kleurrijk en open interieur. Bij de nieuwe inrichting van de school hebben de architecten ruime aandacht gehad voor hergebruik, passend bij de onderwijsvisie en duurzaamheidsambities van de nieuwe gebouwgebruiker.
De uitdagende en stimulerende leeromgeving moet de onderzoekmatige onderwijsaanpak van ALASCA ondersteunen. Dit komt tot uitdrukking met de centrale leerpleinen, die op elke verdieping liggen. Op deze pleinen zijn diverse studieplekken ingericht; leerlingen kunnen naar eigen inzicht een plek kiezen voor gezamenlijk, individueel of geconcentreerd werken.
Multifunctionele aula
Ook de open aula heeft een multifunctioneel karakter met studieplekken, lunchmogelijkheden en ruimte voor debat. Een diversiteit aan zit- en loungeplekken zorgt er hier voor dat de leerlingen de plek van hun keuze kunnen vinden.
Meerdere bestaande onderdelen van het interieur zijn overgenomen van de vorige gebruiker. Zo zijn de al aanwezige roomdividers onderdeel in het nieuwe ontwerp. Wel heeft Zenber Architecten deze omgebouwd naar kasten met beschrijfbare en akoestische elementen.
De bestaande containers zijn omgebouwd naar overlegplekken waar docenten en leerlingen kunnen samenwerken. ‘De duurzaamheidsambitie van ALASCA is door het hele gebouw voelbaar’, stelt Zenber.
Ook bij het gebruik van nieuwe materialen en meubilair is duurzaamheid een belangrijke leidraad geweest. Zo zijn de nieuwe maatwerkmeubels gemaakt van plaatmaterialen, die zijn gerecycled of vervaardigd met hout uit ecologische cultuurbossen.
Houten elementen
De houten lattenwand in de aula is van Amsterdams Stadshout. Dat is duurzame en verantwoorde houtoogst van bomen uit Amsterdam. De diverse gebruikte boomsoorten vormen een prettige aaneenschakeling van kleuren en geven warmte aan de ruimte.
Ook de keuze van Esprit Scholen voor een bestaand gebouw in plaats van nieuwbouw volgt uit de duurzame ambities, stelt Zenber. Het gebouw op Zeeburgereiland is opgeleverd in 2016 en gebouwd naar ontwerp van Atelier PRO architekten. Door slimme en duurzame ontwerpoplossingen is het gebouw het afgelopen jaar getransformeerd naar de wensen van ALASCA, aldus Zenber.
Foto’s Zenber Architecten