Duurzame campus krijgt twee voetbalvelden aan groene daken

| Door IVVD

groene_dakenDe Erasmus Universiteit Rotterdam gaat zijn onderwijsgebouwen verduurzamen met de aanleg van 10.000 vierkante meter aan groene daken. Dat is net zo groot als twee voetbalvelden.

Voor de aanleg van de groene daken ondertekenen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit een overeenkomst. Een deel van de kosten voor de aanleg van de duurzame daken wordt gedekt door de groene daken-subsidieregeling van de Rotterdamse gemeente.

Met de groene daken wil de universiteit zijn onderwijsgebouwen verduurzamen en daarmee bijdragen aan het klimaatbestendig maken van Rotterdam. De aanleg van de groene daken op de onderwijsgebouwen van campus Woudestein vindt plaats tussen 2017 en 2019.

Groene daken in Rotterdam
De gemeente verwacht met de aanleg van groene daken het riool bij hoosbuien te ontlasten, doordat de groene daken het water opnemen. “Het regent steeds meer en vooral ook harder”, zegt Rotterdamse wethouder Pex Langenberg in een persbericht.

“Om die hoosbuien goed aan te kunnen, moeten we zorgen dat de sponswerking van de stad verbetert. Dat kan door meer groen aan te leggen en extra waterberging.” Volgens de gemeente is het vergroenen van daken een van de manieren om de stad beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Inmiddels heeft Rotterdam 220.000 vierkante meter aan groene daken.

Duurzaamste campus
Begin dit jaar ontving de Erasmus Universiteit een subsidie van € 2,7 mln van de Europese Investeringsbank om zijn onderwijsgebouwen te verduurzamen. Daarnaast investeert de universiteit zelf € 60 mln om campus Woudestein te vernieuwen en te verduurzamen. Zo zegt de Erasmus Universiteit de komende jaren uit te groeien tot een van de duurzaamste campussen van Nederland.

Waterinfrastructuur
Naast groene daken, zet Rotterdam in op een regenneutrale wijk, een waterplein en watertegels, die bij hevige regenbuien het rioolsysteem ontlasten en water doorlaten. Door de duurzame maatregelen die de stad inzet tegen wateroverlast, werd Rotterdam dit jaar door ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis uitgeroepen tot een wereldstad met de duurzaamste waterinfrastructuur.