Duurzame parkeergarage voor de gemeente Zwolle

| Door IVVD

katwolderplein1Sinds 1 maart is Zwolle een nieuwe, duurzame parkeergarage rijker. Op deze datum werd de nieuwe parkeergarage Katwolderplein geopend. De nieuwe garage, met 700 parkeerplaatsen, zorgt voor een betere bereikbaarheid van het stadshart en voorziet bovendien in de parkeerbehoefte van de aan het Katwolderplein gevestigde bioscoop, supermarkt en horeca. De gemeente stelde hoge eisen op het gebied van functionaliteit, veiligheid, comfort, gezondheid en duurzaamheid. Oplossingen van Deerns hebben een grote bijdrage geleverd aan het eindresultaat.

Onnodig energieverbruik voorkomen
De gemeente Zwolle had de ambitie om als eerste parkeergarage in Nederland een BREEAM-NL certificaat te halen. Dit certificaat bestaat (nog) niet voor parkeergarages, maar geeft wel aan hoe groot de ambitie is. Voor de energieopwekking zijn zonnepanelen boven het bovenste parkeerdek geplaatst (800 m2). Veiligheid speelt een belangrijke rol bij parkeergarages: zowel sociale veiligheid als de brandveiligheid. Goede verlichting is essentieel voor de veiligheid. De parkeergarage is uitgerust met LED-verlichting die zodanig is geplaatst dat er een gemoedelijke sfeer ontstaat. Met de aanwezigheids- en bewegingsdetectie, daglichtregeling en dimming past de verlichting zich altijd aan zonder onnodig energieverbruik. Ook is er een parkeerassistentiesysteem aangebracht dat de automobilisten zo snel mogelijk naar een leeg parkeervak leidt, waardoor onnodig rondrijden op zoek naar een lege plek wordt voorkomen. Om de uitstoot nog verder te beperken rijdt men onder een hoek van 70 graden in het parkeervak, waardoor onnodig insteken bij het parkeren en wegrijden wordt voorkomen.

Brandveiligheid
De sprinklerinstallatie waarmee de parkeergarage is uitgerust is een mistsprinklerinstallatie. Dit heeft meerdere voordelen. Watermist zorgt ervoor dat hitte beter in het water wordt opgenomen en verneveling zorgt ervoor dat een groter oppervlak met water wordt bedekt. Voor dit systeem is minder water nodig en bovendien is de restschade na eventuele brand minder.

Toekomstvast
De parkeergarage is bij de opening voorzien van 29 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Mocht de behoefte toenemen in de toekomst dan is dit aantal eenvoudig uit te breiden naar 60 plaatsen.