Duurzame renovatie en start aanbod zonnepanelen Aireywijk Eindhoven

| Door IVVD

Eindhovense AireywijkSamen met bewoners transformeert woningcorporatie Woonbedrijf de Eindhovense Aireywijk in Genderdal (Gestel) tot een zeer duurzame wijk. Eind 2015 zijn er 82 nieuwe zeer energiezuinige woningen opgeleverd en nu zijn ook de 226 bestaande woningen duurzaam gerenoveerd. Naast gratis onderhoud en dakisolatie konden bewoners kiezen voor meer comfort en dat heeft 60% gedaan. Vanaf nu kunnen de bewoners ook kiezen voor zonnepanelen. Op vrijdag 10 maart jl. hebben we samen met de bewoners de afronding van de renovatie en de start van het aanbod zonnepanelen op feestelijke wijze gevierd.

De bewoners zijn tijdens een gezellige inloopmarkt met kraampjes geïnformeerd over energiezuinig wonen en een duurzame buurt. Want met energiezuinige maatregelen ben je er nog niet. Woonbedrijf wil de bewoners laten zien hoe ze door die maatregelen goed toe te passen ook energie en dus kosten kunnen besparen en hoe ze hun buurt groener kunnen maken.

Duurzame renovatie
Alle 226 bestaande woningen in de Aireywijk zijn in 2016 voorzien van nieuwe dakbedekking, dakisolatie, gereinigde en nieuw gevoegde gevels en extra voorzieningen tegen het overslaan van brand. Dit onderhoud en dakisolatie is zonder extra kosten voor de bewoners uitgevoerd. Op basis van de wensen van bewoners heeft Woonbedrijf ook pakketten samengesteld, die bewoners kunnen kiezen en waar dan een geringe huurverhoging voor gevraagd wordt. In het programma WoonConnect kunnen bewoners zien wat elk pakket kost aan huurverhoging en welke energiebesparing het kan opleveren. Zo maken bewoners zelf een keuze voor een pakket dat bij hen past.

Ruim 60% kiest comfortpakket
Tot nu toe koos meer dan de helft van alle bewoners voor extra verbeteringen. Dat betekende een kleine huurverhoging die bijna altijd wordt terugverdiend door een lagere energierekening. Zoals een bewoner aangaf: “Mijn huurverhoging betaal ik uit mijn energiebesparing en ik houd nog over.” Bewoners hebben nog 6 jaar de tijd om een keuzepakket te kiezen en te laten uitvoeren op een moment dat voor hen het beste uitkomt. We hopen dat in 2022 hiervoor alle bewoners gekozen hebben.

Duurzame aannemer
Voor de renovatie zocht Woonbedrijf een aannemer die bekend is met duurzaam en klantgestuurd renoveren. Caspar de Haan onderhoud & renovatie dacht na over bijvoorbeeld het verkeer in de wijk, hergebruik van materialen en het sorteren van afval. En luisterde goed naar de wensen van bewoners. De keuze voor deze aannemer was een goede keuze. Voor, tijdens en na de renovatie hebben we bewoners gevraagd naar hun ervaringen met de werkzaamheden. Zij waren zeer tevreden en beoordeelden het project en de aanpak met een 8. Een resultaat waar we erg trots op zijn!

Zonnepanelen
De renovatie is succesvol afgerond en om de wijk nog duurzamer te maken kunnen bewoners kiezen voor zonnepanelen. Hiermee bieden we onze huurders een mogelijkheid om nog meer te besparen op hun energierekening. Ze wekken namelijk zelf een groot deel van hun stroomverbruik op. In de Aireywijk kunnen bewoners kiezen voor 6 of 10 panelen. Ze betalen een vast bedrag per maand via de servicekosten. Het bedrag blijft de komende 25 jaar hetzelfde. Hoeveel een bewoner bespaart, hangt onder meer af van het aantal zonnepanelen, het aantal zonuren, de ligging van het dak, de prijs van stroom en het verbruik. Als een bewoner interesse heeft, komt de installateur op bezoek en maakt een berekening op maat.