Duurzame sloop en bouw van de Gerretsonhof in Eindhoven

| Door IVVD

gerretsonhofOp de plek waar eerst duplexwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf stonden aan de Gerretsonlaan in Eindhoven, staan nu 36 duurzame en betaalbare nieuwbouwwoningen. De woningen zijn voor mensen ouder dan 55 jaar. De huur bedraagt € 530,00 per maand. Daar komt nog een klein bedrag aan servicekosten bij. Er was veel belangstelling voor deze woningen, dat bewijzen de ruim 400 reacties die zijn binnengekomen. Het voorziet dus duidelijk in een behoefte. De bewoners zijn inmiddels verhuisd en de hofjes zijn beplant. Op 2 maart werd de oplevering van de woningen op feestelijke wijze samen met bewoners gevierd.

In één van de hofjes ligt de eerste steen van de gesloopte woningen, van 12 april 1966. Op 2 maart kregen de bewoners een nieuwe gegraveerde steen voor in een hofje, uit handen van Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf, en Arno van Tilburg, directeur van Stam + De Koning. Op de steen staat: ‘Ontworpen door bewoners van de Gerretsonhof. 2-3-2017’.
De bewoners hebben de gezamenlijke hofjes namelijk zelf ontworpen met behulp van een spel, waarbij extra aandacht is besteed aan biodiversiteit.

Inbreng uit de buurt
De Gerretsonhof bestaat uit drie hofjes, met elk 12 woningen en een gedeelde tuin. Voor het ontwerp van de woningen werkte Woonbedrijf samen met een klankbordgroep van 55-plussers uit de buurt. Op hun advies is bijvoorbeeld de keuken naar de voorkant geplaatst en zijn er gezamenlijke tuinen gekomen waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
De onderhoudsarme en energiezuinige woningen zijn ongeveer 70 m2 en hebben een woon- en eetkamer, 2 slaapkamers, een badkamer en een terras. Alles is gelijkvloers. Onder het schuine dak is een vliering om spullen op te bergen.Vanuit de woonkamer kijken de bewoners uit op hun eigen terras. Met deze nieuwbouw investeert Woonbedrijf in een duurzame, leefbare buurt; voor nu en in de toekomst.

Duurzame sloop en bouw
Als grootste woningcorporatie van de regio, heeft Woonbedrijf de verantwoordelijkheid en het vermogen om te bouwen aan een duurzame leefomgeving. Dit begint bij onszelf, in onze eigen organisatie. Duurzaamheid is voor ons gewoon de goede dingen doen. Daarom zijn de oude woningen op een duurzame manier gesloopt en is gewerkt volgens de principes van The Natural Step TNS*). Bij de sloop hebben we materialen uit de oude woningen gehaald om te hergebruiken. De planten zijn hergebruikt in de groene hofjes van de nieuwbouwwoningen. Verder zijn de oude ketels en armaturen in andere complexen van Woonbedrijf opnieuw gebruikt. Ook de betonnen fundering deed weer dienst als grondstof voor de nieuwe fundering. De houten dakbetimmering en het glas zijn allemaal gerecycled en opnieuw gebruikt.

De nieuwe woningen zijn op een duurzame manier gebouwd. De kozijnen zijn van aluminium, dat duurzamer is dan kunststof of houten kozijnen. Het gaat lang mee en hoeft niet geschilderd te worden. Er is een duurzame keuken geplaatst, gemaakt van o.a. vezels van ecologisch verbouwde, snelgroeiende eenjarige gewassen als mais en riet. Recyclebaar en zeer milieuvriendelijk. Verder zijn er zonnepanelen op de daken geplaatst. Ook informeren we bewoners hoe zij de woning zo duurzaam mogelijk kunnen gebruiken. Dat drukt natuurlijk de energiekosten.