Duurzame woonwijk met natuurlijke waterzuivering in Almere

| Door IVVD

In 2018 start landschapsarchitectenbureau karres+brands met de ontwikkeling van de duurzame woonwijk Wilgenwold. Deze groene wijk, zonder gas- of rioolaansluiting, komt in Oosterwold, een prachtig polderlandschap tussen Almere, het Gooi en Zeewolde.

Duurzame woningen
In Wilgenwold woon je in een woning van Sustainer Homes. De drie verschillende types woningen zijn opgebouwd uit houten modules en hebben een goed geïsoleerde gevel en driedubbel glas in houten kozijnen. In combinatie met wandverwarming, zonnepanelen en geïntegreerde ventilatie is een Sustainer Home warm in de winter, koel in de zomer en altijd energieneutraal. De CO2-impact is minder dan 10 procent in vergelijking met een reguliere woning van beton en staal. De huizen zijn ongeveer 100, 140 of 170 m2 groot, op een kavel van circa 800 m2 tot 1440 m2 en omsloten door wilgenlaantjes.

Natuurlijke waterzuivering
Wilgenwold is het wijkje van de toekomst: er is geen gas- of rioolaansluiting, de woning draait grotendeels op zonne-energie en in plaats van een rioolaansluiting wordt het afvalwater op een natuurlijke manier gezuiverd door een riet- en wilgenfilter.

Wilgenwold-biobrandstof-700x

Wilgenwold werkt voor de artist impressions, de video, de landschapsarchitectuur en de kavelindelingen en de complete infrastructuur samen met Karres+Brands, een bureau uit Hilversum, gespecialiseerd in landschapsarchitectuur en stedenbouw.

Onderstaande video toont het ontwerp van karres+brands voor de wijk: