Studentenhuisvester DUWO en woningcorporatie Rochdale zijn volop bezig om een complex met 721 studentenwoningen in het Amsterdamse Science Park af te sluiten van het aardgas. Behalve via de WKO van twee naastgelegen panden, gebeurt dat door met buitenlucht warm water te verwarmen. Het werk wordt zo uitgevoerd dat bewoners er niets van zullen merken en begint naar verwachting in oktober. De gemeente Amsterdam verleent een subsidie voor het project.
Vorig jaar november sloten de betrokken partijen een overeenkomst voor de uitvoering van het project. De 721 woningen zijn te vinden in studentencomplex Science Park I dat in 2007 werd gebouwd.
Omdat de CV ketels vervangen moeten worden, werden duurzame alternatieven onderzocht, om het pand aardgasvrij te maken en dus toekomstbestendig. De huidige CV ketels maken warm water en zorgen voor verwarming van alle woningen. Het vereist veel aandacht en een goede planning om al deze woningen in één keer van het aardgas af te halen. Voor de verwarming van het tapwater is gekozen voor relatief nieuwe gemeenschappelijke luchtwarmtepompen, zogenaamde Q-tons.
Ook bij vorst
Deze elektrische luchtwarmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron om warm tapwater te produceren. Maar ook als het buiten vriest, kan de pomp warm tapwater leveren. DUWO testte het systeem enkele jaren geleden zelf uit. In een Leids studentencomplex werd de Q-ton, toen net op de markt verschenen, een jaar lang op rendement en energieverbruik vergeleken met een gasboilerinstallatie. Het rendement was dusdanig dat ervoor werd gekozen de pomp – waar mogelijk – vaker toe te passen. Nog recent gebeurde dat bij een nieuw DUWO-studentencomplex in Deventer. Ook voor Science Park I worden ze nu ingezet.
De techniek
De werking van een luchtwarmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan de eigen koelruimte door middel van een verdamper waardoor het kouder wordt in de kast. Via de condensor aan de achterkant van de koelkast wordt de onttrokken warmte afgegeven aan de lucht in huis (voel maar aan de achterwand van je koelkast). Een warmtepomp gebruikt dit principe ook. De buitenunit van de warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft de warmte af aan het koude water in een boiler. Het water in het boilervat warmt langzaam op tot 65 graden. Daarmee is het geschikt als warm tapwater, ook voor in de douche.
CO2
Deze aanpak levert het studentencomplex een flinke besparing aan CO2-uitstoot op. De gebouwde omgeving stoot veel CO2 uit. Een groot deel daarvan komt voor rekening van de opwekking van warm tapwater met minder duurzame energiebronnen als aardgas, dat als fossiele brandstof immers bijzonder veel CO2 uitstoot. Door warm water te maken met behulp van de buitenlucht wordt de CO2-uitstoot met 70 procent gereduceerd en zijn fossiele brandstoffen niet langer nodig.
Het werk wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek.