Een mooie aanleiding om de vastgoedplannen op een rij te zetten

| Door Odette Koldewey

Na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw college. Wat wil je vertellen aan de nieuwe verantwoordelijke wethouder over wat er allemaal speelt op het gebied van vastgoed.

In een donkere decembermaand is het heerlijk dromen over de aanstaande lente. Zin hebben om na de feestdagen voortvarend aan de slag te gaan met alle voornemens en plannen die we met ons vastgoed hebben. De jaarstart is dan een goed moment om alle plannen nog eens op een rij te zetten. Als vastgoedprofessionals schrijven we die plannen vaak op in mooie officiële documenten, maar het is niet verkeerd bij de aftrap in het nieuwe jaar te beginnen met een frisse samenvatting van alle goede voornemens.

‘Geen zwaar overdrachtsdossier, maar een frisse samenvatting van mooie vastgoedplannen’

Gemeenten hebben komend jaar een extra reden voor deze frisse samenvatting: op 21 maart 2022 wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. Na de verkiezingen start immers een nieuw college, waarbij aan de nieuwe verantwoordelijke wethouder een overzicht wordt gepresenteerd van wat er allemaal speelt op het gebied van vastgoed. Wat wil je als vastgoedmanager dan vertellen over het vastgoed?

Allereerst vertel je het grote verhaal, de strategische keuzes uit het portefeuilleplan:
• Wat mag de inwoner in jullie gemeente aan voorzieningen verwachten?
• Welke voorzieningen zijn in gemeentelijke panden gehuisvest? En zijn er dan panden die eigenlijk geen gemeentelijk doel meer dienen en dus verkocht kunnen worden?
• Welke thema’s vragen om een krachtig politiek signaal en hoe kan vastgoed daar bij helpen? Denk aan verduurzaming van het vastgoed, een efficiëntere ambtelijke organisatie door een nieuw werkplekconcept of het stimuleren van ontmoeting door een multifunctionele accommodatie.

Daarna benoem je de kansen die er liggen om te benutten, de tactische keuzes zoals uit het assetplan:
• Welke kansen bieden de panden die de komende 4 jaar toe zijn aan grote renovatie of sloop/nieuwbouw? Kunnen deze projecten veranderingen in gang te zetten die het college kan benutten?
• Bij welke huurders spelen de komende jaren grote veranderingen, zoals een verhuizing of een fusie? Bieden die veranderingen aanknopingspunten?

Ook de operationele werkwijze op het gebied van vastgoedmanagement is politiek relevant. Veranderingen in de dagelijkse werkwijze kunnen tenslotte direct gevolgen hebben voor de gebruikers. Denk aan veranderingen in het verhuurbeleid met effect op de maatschappelijke en commerciële tarieven, de inzet van meer zelfbeheer in accommodaties of de invoering van kostprijsdekkende huur in combinatie met een programmasubsidie.

Zelfs de bedrijfsvoering van de eigen vastgoedafdeling kan aanknopingspunten bieden voor politieke sturing. Zit er genoeg geld in de onderhoudsvoorziening voor alle duurzame ambities? Is de organisatie in staat om het tempo bij te benen met voldoende en vaardige medewerkers? Is een investering in een vastgoeddashboard nodig, zodat de vastgoedafdeling sneller kan informeren en bijsturen?

Sidney Mac Gillavry, portefeuillemanager – bbn adviseurs

‘Enthousiasme voor de vastgoedplannen is het fundament onder de haalbaarheid’

Al met al is het gesprek met de wethouder een prachtige gelegenheid om vooruit te kijken en enthousiasme te kweken voor de komende collegeperiode. De voorbereiding hierop begint met een frisse samenvatting van alle plannen!

Een frisse blik nodig op uw plannen?
Sidney Mac Gillavry, portefeuillemanager bij bbn