Eerste circulaire keukens bij renovatieproject Woonpartners

| Door Odette Koldewey

Woonpartners plaatst als eerste woningcorporatie 24 circulaire keukens tijdens een renovatieproject in Helmond. Hiervoor hebben ze een overeenkomst gesloten met duurzaam ondernemer Chainable.

Woningcorporatie Woonpartners uit Helmond en Chainable slaan de handen ineen voor circulariteit ©Chainable

De circulaire keukens van Chainable gaan zestig jaar mee, maken gebruik van energiezuinige apparatuur en alle materialen kunnen opnieuw worden gebruikt. De keukens worden geleverd in een ‘Kitchen-as-a-Service’-model, ook wel KaaS genoemd.

Woonpartners koopt de keukens, het onderhoud en de service wordt door Chainable verzorgd. Alle materialen gaan aan het einde van de levensduur terug naar Chainable om de circulariteit te verzekeren. Chainable maakt hier vervolgens weer nieuwe keukens van.

Tweede en derde leven
De basis van de keuken gaat volgens de start-up uit Gilze minstens 60 jaar mee; zoals het stalen frame en het granieten aanrechtblad. ‘Door de basis te laten staan kunnen we met minder plaatmateriaal en tegen zeer lage kosten de keuken een tweede en derde leven geven. Zo verlengen we de levensduur, besparen we materiaal, en besparen we kosten; een win-win-win’, aldus Simon Rombouts partner en specialist in circulaire economie van Chainable.

Bas Sievers, directeur-bestuurder van Woonpartners

‘Wij vervangen jaarlijks zo’n 400 keukens. Keukens van zo’n 18 tot 20 jaar oud die volledig op de afvalberg eindigen. Dit vervangingsproces is niet bepaald duurzaam en dat willen we graag verbeteren. We zijn dan ook blij dat we deze mooie stap kunnen zetten, samen met Chainable.’

Streven naar circulariteit
Sievers stelt dat de samenwerking met Chainable naadloos past in het streven van Woonpartners naar circulariteit bij renovatie en nieuwbouw. ‘We plaatsen een circulaire keuken van duurzame materialen en combineren dit met andere onderhoudswerkzaamheden in huis. Onze huurders zitten hierdoor slechts één keer in de verbouwingsdrukte.’

Een Chainable-keuken is in aanschaf wel duurder, maar kost uiteindelijk minder volgens de bedenkers. ‘Je hoeft alleen de schil te vervangen en je hebt een totaal nieuwe keuken’, zegt Rombouts. ‘Tevens gaan bij een dergelijke ‘schilvervanging’ de componenten terug onze materialenkringloop in om deze opnieuw, in zo’n hoogst mogelijk waarde, te gebruiken. Zo sluiten we samen met Woonpartners écht de keten.

Huurdersvoordeel
Huurders die gebruik gaan maken van de keukens van Chainable krijgen ook de mogelijkheid om tegen een klein bedrag per maand energiezuinige keukenapparaten af te nemen. Indien nodig wordt deze na tien jaar door Chainable kosteloos vervangen.

Chainable is blij met de samenwerking met Woonpartners. Het is de eerste sociale verhuurder die zo’n deal sluit. Rombouts: ‘De hele industrie moet veranderen, maar dat kunnen we niet alleen. Samen kunnen we iets in beweging brengen. Onze drive is om alle materialen in de keten te houden.’