Eerste drone-inspectie uitgevoerd voor onderhoud woningen Intermaris

| Door IVVD

Op 28 maart 2019 voerde woningcorporatie Intermaris haar eerste drone-inspectie uit. De proef vond plaats bij een flat aan de Oostervenne in Purmerend. In enkele uren is de hele flat geïnspecteerd op mogelijke gebreken. De drone met camera maakt zoveel mogelijk beelden van onder andere het dak, gevel en kozijnen. “Dit levert gegevens op voor Intermaris die vanaf de grond lastig te zien zijn en tijdrovende klussen zijn. Het inzetten van de drone bij deze flat met tien etages is binnen de corporatiewereld een primeur in Nederland”, aldus Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed.

Intermaris innoveert voor betaalbaar wonen
Intermaris gaat voor betaalbaar wonen. Door drones te gebruiken voor dit soort inspecties, wil Intermaris de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud verbeteren. Met het drone-onderzoek zijn minder uren nodig om te inspecteren en op den duur ook voor het analyseren van de gegevens. Hiermee gaan bedrijfslasten van de woningcorporatie omlaag.

Zelfstandige drones en zelflerende software
De menselijke hand wordt alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht heeft de drone een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd. Met behulp van software en kunstmatige intelligentie worden de dronebeelden omgezet tot bruikbare inspectieresultaten. Het is de eerste keer in Nederland dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om flatinspecties uit te voeren. Alle privacygevoelige informatie wordt onherkenbaar gemaakt of verwijderd. Bewoners van de flat aan de Oostervenne zijn van tevoren door Intermaris geïnformeerd.

Het testen van drones voor woninginspecties is een initiatief van het innovatieplatform ‘De Corporatiewoning van de Toekomst’. Hierin werken tien woningcorporaties samen. Het innovatieplatform ontwikkelt momenteel software om foto’s automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen de corporaties bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of de kwaliteit van het schilderwerk beoordelen.

Innovatieplatform ‘De Corporatiewoning van de Toekomst’
Het innovatieplatform ‘De Corporatiewoning van de Toekomst’ is in 2018 opgericht. Dit innovatieplatform bestaat naast Intermaris uit de woningcorporaties KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie. Initiatiefnemer Octo en droneoperator AeroScan nemen hier ook deel aan. Zij kregen van het Ministerie van Defensie eind 2018 goedkeuring om te mogen vliegen in de bebouwde kom. Alleen de deelnemers van het platform hebben toegang tot de beelden.