Eerste gemeentelijke sporthallen van het gas af

| Door IVVD

sporthal-400x250Neder-Betuwe is de eerste gemeente die bestaande sporthallen gasloos heeft gemaakt. In opdracht van de gemeente voerde Greenspread bij zes gemeentelijke gebouwen een haalbaarheidsstudie uit. Nadien ontwierp Greenspread de installaties en verzorgde zij de coördinatie tijdens de uitvoering. Bij twee sporthallen is reeds een gasaansluiting verwijderd en wordt nu verwarmd met warmtepompen.

Volledig ontzorgd bij verduurzamen vastgoed
De gemeente Neder-Betuwe loopt voorop op het gebied van duurzaamheid en wil het goede voorbeeld geven. Zowel het college als de raad is fervent voorstander van een duurzame energievoorziening en heeft daarom besloten de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed verder aan te jagen. Neder-Betuwe is al koploper op het gebied van zonne-energie op haar eigen vastgoed.

De gemeente zocht wederom de samenwerking met Greenspread. Peter van den Berg, beleidsadviseur duurzaamheid: “De gemeente Neder-Betuwe werkt al jaren samen met Greenspread aan het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Wij worden hierbij volledig ontzorgd, van ideefase tot en met realisatie. Waar mogelijk proberen we dit te combineren met een vorm van participatie voor inwoners, zoals crowdfunding. Dit bevalt ons prima. Ook bij het van-gas-los-maken van onze sporthallen is de samenwerking met Greenspread voorspoedig gegaan. Dankzij deze verdere verduurzaming zijn deze gebouwen nu weer volledig toekomstbestendig”. Het eerste project is op 7 september jl. opgeleverd.

Van energielabel C naar label A
Sporthal De Leede te Kesteren en gymzaal Echteld te Echteld zijn de eerste bestaande gemeentelijke gebouwen waarvan de gasaansluiting is opgezegd. Beide gebouwen draaiden op gasketels en deze zijn vervangen door warmtepompen. Dankzij deze duurzaamheidsslag wordt jaarlijks, in totaal voor de zes gebouwen, 70.744 m3 gas bespaard.

De CO2-uitstootreductie is 123.094 kg op jaarbasis. De projecten zijn gerealiseerd met een bijdrage vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Door de subsidie en de daarbij gerealiseerde besparing bedraagt de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar. De gebouwen gaan van energielabel C naar label A.