Eerste luxe woning van gerecycled afvalplastic

| Door IVVD

Het Arnhems bedrijf Save Plastics heeft een primeur in Nederland: als eerste maken zij van lokaal afvalplastic een volledig zelfvoorzienende en verplaatsbare woning die niks inboet op luxe en comfort. “Het is de Tesla onder de huizen”, aldus initiatiefnemer Bram Peters. Het huis wordt tijdens de opening van manifestatie Arnhem Plasticvrij? gepresenteerd. Dit vindt plaats op 8 februari om 16:00 uur in het Rozet Gebouw.

De woning, ook wel Save Home genoemd, combineert op een slimme en innovatieve manier comfort met duurzaamheid. Het is daarmee het eerste huis dat de vier elementen van ‘goed groen wonen’ combineert: comfort & veiligheid, zelfvoorzienendheid, mobiliteit en lokaal circulair geproduceerd. Peters: “We willen niet inboeten op één van deze vier elementen.” Dat betekent dat het huis verplaatsbaar is, in units geschakeld kan worden (dus groter en kleiner kan worden), zo duurzaam mogelijk is én toch heel comfortabel en veilig is om in te leven. Peters: “Het huis krijgt de allernieuwste snufjes, zodat het ook echt heel fijn wonen is.”

De duurzame kant van plastic
De materialen die worden gebruikt voor de bouw van het huis zijn zoveel mogelijk ‘lokaal circulair’. Dat betekent dat het plastic afval van Arnhem en Arnhemmers wordt omgesmolten tot muren en daken. Uiteraard is het ook mogelijk om de plastic soup op deze manier in te zetten en het zo weer waarde te geven. Peters: “Er wordt nog zó veel verbrand, dat is echt troosteloos”.

Plastic dat te lastig is om de recyclen, de (mix van) laagwaardige kunststoffen, verdwijnt nu vaak in de verbrandingsoven of op de stort. Daar heeft het geen waarde en functie meer. Save Plastics vindt dat zonde, want plastic heeft een levensduur van 50 jaar per keer en je kunt het tot 9x omsmelten tot iets nieuws. “Dat moeten we dus niet verbranden, maar als grondstof gebruiken. Dan maak je plastic duurzaam,” aldus een gedreven Peters.

Superenergiezuinig en zelfvoorzienend
Het huis is zelfvoorzienend: dat betekent dat het niet aangesloten hoeft te worden op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Verwarming gaat elektrisch via zonnepanelen en water wordt opgevangen en gerecycled. Ook heeft de wand van het huis , een zeer hoge isolatiewaarde: ruim 2x zo hoog als reguliere woningen. Daarom is er ook maar weinig energie nodig om het huis te verwarmen.

Groen en commercieel denken
Peters wil met het initiatief laten zien dat alles mogelijk is. Save Plastics maakt al ruim 30 jaar verschillende producten van afvalplastic dat anders in de verbrandingsoven zou verdwijnen. “We kunnen een nieuwe manier van denken alleen duurzaam maken, als er ook markt voor is. We maken al jaren schuttingen, straat- en parkmeubilair, beschoeiingen en lantaarnpalen. Dat gaat heel goed. Maar als je kunt laten zien dat je zelfs hele goede huizen kunt bouwen van afvalplastic, en het dus ook commercieel interessant kunt maken voor de gewone consument, is alles mogelijk”, aldus de groene ondernemer.

Pionieren en experimenteren met plastic fantastic
Save Plastics is de co-founder van de coöperatie Plastic Fantastic, een groep groene denkers en ondernemers die geloven dat de aanpak van het plastic soup probleem beter, duurzamer en praktischer kan worden aangepakt. Peters: “Dit is nog nooit eerder op deze manier gedaan. We zullen daarom tijdens de bouw tegen van alles aanlopen en het zal dus niet perfect worden. Dat past bij onze ‘just do it’-mentaliteit. Om de wereld te veranderen moet je ergens beginnen. Daarom is het maar goed dat ik eerst met mijn eigen gezin in het huis ga wonen”. Ondertussen bouwen ze met Plastic Fantastic ook het eerste volledig plastic kantoor: de dock office van Airhunters, op het IPKW-terrein.

Lancering op 8 februari
De lancering van de woning is onderdeel van Arnhem Plasticvrij? Deze manifestatie wordt op vrijdag 8 februari om 16:00 geopend door Groenlinks-wethouder Cathelijne Bouwkamp in het Rozet. Op het dakterras van het Rozet-gebouw is de Save Home gedeeltelijk opgebouwd en kun je de woning in hybride virtual reality bekijken.