Eindhoven krijgt eerste Nederlandse 3D-geprinte betonnen woning

| Door IVVD

3d print woning-400x225In Bosrijk, het landschapspark in Meerhoven, worden de komende jaren 5 woningen van 3D-geprint beton neergezet. Medio 2019 is het eerste betaalbare 3D-geprinte huurhuis bewoonbaar. Hiermee heeft Eindhoven de Nederlandse primeur.

Deze primeur is onderdeel van het project Milestone waarin gemeente Eindhoven, TU Eindhoven (TUe) en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos samenwerken.

Wereldprimeur
Beton printen in 3D is een innovatie die de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend kan veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU/e is met haar 3D Concrete Printing Centrum – onder leiding van Prof. Dr. Ir. Theo Salet – één van de wereldkoplopers op dit gebied. Omdat de woningen daadwerkelijk in gebruik worden genomen moeten ze voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit.

De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd. Elk nieuw ontwerp kan zo profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis en direct worden aangepast aan de wensen van de bewoners. De eerste woning is gelijkvloers en wordt buiten Bosrijk geprint. De ambitie is om het 5e exemplaar, bestaande uit 3 lagen, op locatie te realiseren.
Het bijzondere ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is een spraakmakend architectonisch hoogstandje geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap.