Energiebesparing en meer comfort in zorggebouwen dankzij slimme software

| Door IVVD

groen_lampDankzij een overeenkomst tussen Intrakoop en Eneco kunnen zorginstellingen energie besparen met slimme software. Daarmee wordt het energieverbruik, de luchtkwaliteit en verlichting continu inzichtelijk en optimaal aangestuurd.

Zorgenoten – een samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer en duurzaam energiebedrijf Eneco – realiseert de energiebesparing op de zorglocaties.

Boudewijn Janse de Jonge van Zorgenoten: “We zien dat energiebesparing in de zorg maar moeilijk van de grond komt. Terwijl er veel te winnen is: 75 procent van de zorggebouwen in Nederland heeft een inefficiënte energievoorziening. Met optimalisaties in techniek gaan we het verbruik terugdringen en daarmee geld besparen, terwijl we ook het comfort van personeel en bewoners verbeteren. In de 300 Nederlandse gebouwen waar de software nu draait, zien we een gemiddelde besparing van 10 procent. De laagdrempelige dienstverlening heet GRIP en wordt met nieuwe klant- en marktinzichten constant doorontwikkeld en verbeterd. GRIP vormt bovendien een opmaat naar het ontwikkelen van energieprojecten in de zorg, die we ook vanuit Zorgenoten aanbieden”.

Besparing zonder grote ingrepen
Dankzij de overeenkomst kunnen zorgorganisaties hun locaties uitrusten met software die inzicht geeft in de prestaties van een gebouw. Deze software analyseert data van allerlei verschillende bronnen in een gebouw – zoals de energiemeters en de klimaatinstallaties. Daarmee kan Zorgenoten samen met de facilitair manager een zorggebouw ‘sturen’ op zaken als energieverbruik, luchtkwaliteit en verlichting. De zorgorganisatie deelt in de gerealiseerde besparing of betaalt een vaste vergoeding per vierkante meter en houdt zelf de volledige besparing.

Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop: “Onze leden vragen steeds vaker naar producten en diensten om te besparen op hun energieverbruik. Deze nieuwe overeenkomst biedt aantrekkelijke mogelijkheden om vrij eenvoudig en gegarandeerd energie te besparen. Daarmee maken we de zorg samen weer een stuk duurzamer.”

Zorgenoten
Eneco en Dura Vermeer zijn halverwege 2016 gestart met Zorgenoten om de verduurzaming van zorgvastgoed laagdrempeliger te maken. Beide bedrijven bundelen in Zorgenoten hun expertise op het gebied van duurzaamheid, energie, IT, onderhoud en renovatie. Eerder deden zij samen al ervaring op met de grootschalige renovatie en verduurzaming van de Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring. Eind 2016 kreeg Zorgenoten, samen met 2 andere consortia, de opdracht om de verzorgings- en verpleeghuizen van Cordaan te verduurzamen.