Enschede krijgt nieuw zwembad: college kiest voor kavel naast Diekmanhal

| Door IVVD

aquadrome-400x250Voor de bouw van een fonkelnieuw zwempark met drie baden op het Diekman kiest het college van B&W van Enschede voor de vrije kavel aan het plein naast de Diekmanhal. Dit betekent een belangrijke mijlpaal in de stap naar een hypermodern zwembad waar Enschede trots op mag zijn.

Het nieuwe zwemcomplex, dat in eigendom komt van Sportaal, bestaat uit drie baden. Er komen twee sportbaden gericht op sporters voor banen-, instructie- en verenigingszwemmen. Een wedstrijdbad van 25 x 21 meter (27 0C) dat voldoet aan alle internationale eisen voor wedstrijdzwembaden, en een sportbad van 25 x 14 meter (300C). Verder komt er een warmwaterbad van 25 x 10 meter (320C) gericht op ouderen en therapie/zorg. Het zwembad is naar verwachting in 2021 klaar. Als het nieuwe zwembad gerealiseerd is, worden Het Slagman en het Aquadrome gesloten.

Toplocatie
Het buitenbad bij het Aquadrome blijft bestaan en krijgt een aantrekkelijk ingerichte verbinding met het nieuwe zwemcomplex. Er wordt mogelijk ook verbinding gelegd met de Diekmanhal. Het Diekmanterrein krijgt hierdoor steeds meer de uitstraling van Sportcampus waar sporters uit verschillend takken van sport hun plek vinden.

Verschillende locaties op het Diekman zijn naast elkaar gelegd. Het college van B&W heeft gelet op de ruimte van de kavel, de bereikbaarheid, parkeren, financiële gevolgen en de kansen om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. De kavel naast de Diekmanhal kwam als voorkeur uit de bus.

Trots
Sportwethouder Niels van den Berg: “De stad krijgt een prachtig zwembad op een locatie waar we trots op mogen zijn. De locatie biedt de kans om een functionele verbinding te maken met de Diekmanhal. Aan het centrale Diekmanplein creëren we een duidelijk hart waar allerlei soorten sporters hun plek vinden.”

Waterproof Enschede
De gemeenteraad besloot tot de bouw van een nieuw zwembad in oktober 2017, toen ze instemde met de zwembadvisie “Waterproof Enschede, zwembadvisie 2020-2050”. In het nieuwe coalitieakkoord ‘Trots, lef, bouwen, kansrijk Enschede’ is deze zwembadvisie overeind gebleven.

Een eerste stap in het realiseren van het nieuwe zwembad is het vaststellen van de locatie. Uitgangspunt was dat het Aquadrome pas gesloopt wordt als het nieuwe zwembad open is. Daarom is gekeken naar beschikbare plekken op het Diekman. Burgemeester en Wethouders informeren de gemeenteraad nu over de keuze voor de vrije kavel naast de Diekmanhal.