Evean en Woonzorg Nederland intensiveren samenwerking in Amsterdam  

| Door Melissa van Houwelingen

Zorgorganisatie Evean en Woonzorg Nederland slaan de handen ineen voor een nieuwe manier van wonen met zorg en ondersteuning. 

Woningcorporatie Woonzorg Nederland en zorgorganisatie Evean ondertekenden op 6 mei jl. een samenwerkingsovereenkomst voor een woonconcept met zelfstandige seniorenwoningen met beschikking tot 24-uurszorg en ondersteuning. In de seniorenwoningen van het wooncomplex Henriette Roland Holst in Amsterdam Zuidoost kunnen ouderen terecht die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, maar graag zo zelfstandig mogelijk willen blijven wonen.  

Samenwerking
Woonzorg Nederland is eigenaar van de woonzorglocatie Henriette Roland Holst, en Evean huurt een deel van het pand voor het leveren van zorg aan senioren. Die samenwerking wordt nu uitgebreid door de dienstverlening van Evean voortaan ook beschikbaar te stellen voor de huurders van de 220 zelfstandige seniorenwoningen in het complex. Daarnaast gaat Evean gericht in 40 appartementen wonen met zorg faciliteren door middel van het Evean GewoonThuis team, via het Volledig Pakket Thuis (VPT).   

De woningen voor dit nieuwe woonconcept zijn op dit moment al verhuurd aan senioren die zelfstandig wonen. Zodra er woningen vrijkomen, bijvoorbeeld door verhuizing, dan worden de nieuwe huurders voor dit woonconcept toegewezen door Evean. De 40 seniorenwoningen die hiervoor ingezet worden zijn geschikt voor twee personen en zijn bestemd voor senioren met een Wlz-indicatie. Belangrijk punt hierbij: hun partner hoeft géén Wlz-indicatie te hebben.   

G’oudGeregeld
De nieuwe woonvorm onder de naam G’oudGeregeld is ontwikkeld door Woonzorg Nederland en is volledig toegespitst op een toekomstbestendige ouderenzorg in lijn met het programma WOZO, passende zorg, domein-overstijgende samenwerking. In deze woonvorm is veel meer aandacht voor informele zorg, ondersteuning, gemeenschapszin en samen onderdeel zijn van een community. En in de nabijheid van een zorgorganisatie, in dit geval Evean, die de huurders goed in beeld heeft en kan ondersteunen bij een (toenemende) zorgvraag. 

Een voorbeeld van extra ondersteuning is de ThuisSupporter van Evean voor zowel begeleiding thuis als buitenshuis. Ook worden actieve bewoners uitgenodigd om wat aandacht te geven aan de kwetsbaardere buur. Bijvoorbeeld door samen een kop koffie te drinken of samen naar de ontmoetingsruimte in het Henriette Roland Holst te gaan. De ene huurder kan op deze manier langer meedoen aan het sociale leven. Voor de andere huurder is het waardevol om iets voor de buurman of buurvrouw te betekenen. 

Community-gevoel
Met dit woonconcept kunnen mensen prettig en langer op zichzelf wonen. Mensen helpen elkaar en kijken meer naar elkaar om. Dat is de gedachte achter G’oudGeregeld. Dit krijgt concreet vorm door meer aandacht te hebben voor welzijn en het community-gevoel, met daarbij korte lijnen als het gaat om zorg voor welzijn en maatschappelijke hulp.

Evean voert gesprekken met Woonzorg Nederland om te onderzoeken of er in de nabije toekomst nog meer samenwerking tussen beide organisaties mogelijk is.