Van faculteit naar short stay accommodatie

| Door IVVD

Zeven jaar geleden verdween het onderwijs uit De Hogekamp, waarna de Universiteit Twente (UT) aan verschillende projectontwikkelaars vroeg een visie te schrijven voor een nieuwe functie van het faculteitsgebouw. Geen gemakkelijke opgave, want hoe transformeer je een oude kolos van bijna 25.000 vierkante meter naar een interessant object met een toegevoegde waarde voor het universiteitsterrein? Rogier Janse de Jonge, senior projectontwikkelaar bij Van Wijnen: “Afbreken was sowieso geen optie. Dat is kapitaalvernietiging en het gebouw is van grote waarde voor de UT. We hebben dus heel goed gekeken waar dit gebouw bouwtechnisch geschikt voor is, welke vragen er in de markt spelen en of we een investeerder konden vinden die de toekomstige Hogekamp wil exploiteren. Dat is Camelot Vastgoed Nederland geworden, zij hebben ruime ervaring op het gebied van transformaties.”

Situatie bij start transformatie
Situatie bij start transformatie
Gebouw na oplevering
Gebouw na oplevering

445 zelfstandige wooneenheden en een conferentiehotel
De visie was helder: de UT heeft een internationaliseringsambitie en daarmee een toenemende stroom van buitenlandse studenten die in Enschede één of soms meerdere jaren komen studeren. Die hebben ook allemaal een tijdelijke verblijfsplek nodig. “Maar buitenlandse studenten zijn anders dan de gemiddelde Nederlandse studenten die voor vier jaar een kamer zoeken”, geeft Rogier aan. “Die willen naar het centrum, nemen hun eigen meubeltjes mee en doen in het weekend de was bij pa en ma thuis. Buitenlandse studenten komen hier met niks, alleen een tandenborstel en wat kleding, maar hebben toch een kamer nodig die van alle gemakken voorzien is. Zo is het idee ontstaan om hier 445 zelfstandige wooneenheden te maken met alles erop en eraan.” De gerealiseerde short stay faciliteit onderscheidt zich ten opzichte van de bestaande voorraad op de UT Campus door energiezuinige, volledig ingerichte en gemeubileerde zelfstandige studio’s en aanvullende diensten in algemene ruimtes. Naast de studentenwoningen komt in het gebouw ook het U-Parkhotel (voorheen De Drienerburght) met 72 kamers en een uitgebreid conferentiecentrum.

Verduurzaming
De Hogekamp is volledig gestript en de buitengevel is voorzien van een nieuw jasje in de vorm van aluminium puien. Ook het dak is vernieuwd. “Daarmee is het pand ook een stuk energiezuiniger, van label G naar A en is het volledig gasloos”, aldus projectleider Emiel Wiegerinck. Binnen is het gebouw weer helemaal opgebouwd, met acht wooneenheden per dag. In juli 2018 zijn de studenteneenheden opgeleverd. Aan het hotel wordt nog hard gewerkt.

Bron: Van Wijnen