Flats met een extreem laag energieverbruik en lage kosten voor de bewoners

| Door Odette Koldewey

In twee dit jaar opgeleverde nieuwbouwflats van BrabantWonen betalen bewoners slechts enkele tientjes voor verwarming en warm tapwater.

De Guido in de Gestelse Buurt is modulair en
industrieel, flexibel en demontabel gebouwd

De Gestelse Buurt in Den Bosch is de laatste jaren flink achteruitgegaan. Woningcorporatie BrabantWonen werkt de komende tien jaar met gemeente ‘s-Hertogenbosch, de politie, welzijnsorganisatie Farent en bewoners aan het plan ‘De Gestelse Buurt werkt’. Dat plan gaat over hulp aan inwoners, veiligheid en openbare orde én over de huizen en inrichting van het openbaar gebied. Om de buurt een nieuwe impuls te geven, gaat BrabantWonen zes verouderde portiekflats slopen en deze vervangen voor de meest duurzame flats van Den Bosch.

BrabantWonen vernieuwt daarmee het woningaanbod in de Gestelse buurt en draagt bij aan een klimaatneutrale stad. De woningcorporatie voelt zich verbonden met de buurt; hun woningen staan hier immers voor tientallen jaren. De sloop-nieuwbouw gaat naar verwachting tot 2025 duren. De flats worden één voor één vervangen, zodat bewoners kunnen doorstromen naar de nieuwbouw. De eerste twee gebouwen, Albrecht en Guido, zijn al opgeleverd en respectievelijk sinds mei en juli 2022 bewoond. De panden zijn modulair en worden industrieel, flexibel en demontabel gebouwd.

De gevels met grote glasvlakken zijn opvallend. Glas is niet zo’n goede isolator als een dichte muur, maar heeft als voordeel dat er ook infraroodstraling naar binnen komt. Door de juiste waarde aan het glas te geven en door vaste zonwering komt in de winter veel warmte naar binnen en blijft in de zomer de warmte zoveel mogelijk buiten. Naast glas zijn alleen de materialen aluminium en beton gebruikt.

Serre
De appartementengebouwen zijn gebouwd op de funderingen van de gesloopte flats en bestaan ieder uit 31 sociale huurwoningen. De woningen hebben ieder een grote, ongeïsoleerde serre of “wintertuin” waar bewoners zowel zomers als winters gebruik van kunnen maken. Deze ruimte vormt in de zomer een buffer vormt tegen de hitte en in de winter tegen de kou. Het pand is zeer goed geïsoleerd en voorzien van triple glas. Vanwege de lage warmtevraag kan het pand grotendeels door de zon worden verwarmd. De water-terugwin-installatie recyclet de aanwezige warmte.

Douchen en warm tapwater gebeurt met warmte van de zonnepanelen. Dat kan ook als de zon niet schijnt, wat ieder appartement heeft een zoutbatterij die de warmte van de zonnepanelen drie dagen kan vasthouden.

Lage kosten
De huurders profiteren enorm van de hoge investeringen van woningcorporatie BrabantWonen. Door het zeer lage warmtegebruik hebben ze ook lage kosten. Het maandelijkse voorschot in een standaardwoning is namelijk 20 euro voor warm tapwater en 15 euro voor verwarming en koeling. In een kleinere woning is het voorschot 12,50 euro voor warmte. Door warm tapwater individueel af te rekenen, hebben bewoners invloed op hun kosten door meer of minder te douchen. Voor verwarming/koeling betaalt ieder appartement hetzelfde. In de kou zitten uit angst voor een onverwacht hoge rekening lijkt bij deze woningen onnodig. Voor individuele elektra moeten de bewoners zelf een contract afsluiten bij een energieleverancier. De kosten daarvan zijn afhankelijk van het jaarlijkse verbruik.

Hierna worden nog vier duurzame nieuwbouwflats gebouwd, namelijk Frans, Albert, Frederik en Willem, in lijn met de dichters naar wie de straten zijn vernoemd. De aanbesteding van de volgende twee gebouwen is net gestart. Anders dan de Guido en Albert zijn de nog te bouwen flats bedoeld voor middeninkomens.