Flexibel en innovatief ICT- en techniekconcept voor zorglocatie Parkwijk

| Door IVVD

data_kabelStichting HOZO is een zorgorganisatie in Hillegom met drie locaties voor ouderenzorg. Op dit moment wordt locatie Parkwijk herbouwd. Een uitdagend traject waarbij de eisen hoog liggen, zeker ook ten aanzien van specifieke normeringen. Fact begeleidt en adviseert stichting HOZO onder andere gedurende de lopende nieuwbouw.

Flexibel concept
De nieuwbouw is aanleiding geweest om organisatiebreed na te denken over de opzet van de benodigde systemen zoals zorgcommunicatie voor de toekomst. Het is voor HOZO vanaf het begin een uitgangspunt geweest dat de toegepaste ICT en techniek in het gebouw een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de zorg van de toekomst. Fact heeft HOZO hier vanaf de start in begeleid en bijgestaan in de te maken keuzes die een nieuwbouw als deze met zich meebrengt. Hieruit is een concept ontstaan waarop in de toekomst op eenduidige wijze meerdere zorglocaties kunnen worden aangesloten, aangestuurd vanuit een centrale locatie.
Uniek is dat alle ICT-systemen in het hoofdgebouw staan, waarbij de locatie Parkwijk als een van de satellietlocaties gaat fungeren. Via een glasvezel basisinfrastructuur wordt alle intelligente elektronica, zoals telefonie, zorgoproep en brandmelding in de woningen aangestuurd.

Tijdelijke accommodaties
Tevens heeft Fact het installatieadvies verzorgd voor de zorgappartementen waarin de bewoners van Parkwijk nu wonen, waarbij zorgvuldig is gekeken naar de aanvullend benodigde voorzieningen als brandmeldinstallatie, verpleegoproepsysteem en nutsvoorzieningen voor de tijdelijke accommodaties. Op deze manier wordt ook tijdens het bouwproces een goede zorg voor de bewoners gewaarborgd.

Voor HOZO is duurzaamheid belangrijk. Daarom loopt op dit moment een studie naar de mogelijkheid om zonnepanelen toe te passen om zo een deel van de benodigde elektriciteit duurzaam te kunnen opwekken.