Flexwoningen voor Oekraïners op Goeree-Overflakkee 

| Door Klementine Vis

Woningcorporatie Oost West Wonen realiseert 110 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen. Ook andere doelgroepen kunnen op termijn gebruikmaken van de woningen. 

Vanaf eind maart 2022 biedt gemeente Goeree-Overflakkee onderdak aan ruim 300 Oekraïense vluchtelingen. Dat gebeurt momenteel nog op verschillende locaties op het eiland. Nu zijn er plannen voor een tijdelijke buurt op een agrarisch perceel van 2,5 hectare in Middelharnis. In de nieuwe buurt komen 110 flexwoningen in drie verschillende typen met maximaal twee woonlagen. 

Veilig (t)huis
De sociale woningcorporatie en gemeente Goeree-Overflakkee stellen in een persbericht het belangrijk te vinden om deze groep voor een langere periode een (t)huis te kunnen bieden. Een veilig, stabiel en rustig onderkomen. In samenwerking met gemeente Goeree-Overflakkee onderzocht de woningcorporatie de mogelijkheden voor huisvesting van deze groep. De oplossing werd gevonden in het realiseren van een nieuwe tijdelijke buurt met 110 flexwoningen. ‘Een snel te realiseren oplossing, zonder dat het ten koste gaat van de bestaande woningvoorraad.’ 

Inmiddels is er groen licht vanuit het Rijk voor de businesscase en is het stedenbouwkundig plan voor de buurt met flexwoningen vastgesteld. Nu volgt de besluitvorming vanuit beide partijen, het aanvragen van de tijdelijke vergunning en het bestellen van de flexwoningen. De bedoeling is dat de eerste flexwoningen eind dit jaar geplaatst worden. Of deze planning gehaald wordt is afhankelijk van veel factoren, zoals de leveringstermijn van de woningen en de procedure rondom de vergunningsaanvraag. De verplaatsbare woningen die voldoen aan het Bouwbesluit komen kant en klaar uit de fabriek waardoor ze snel geplaatst kunnen worden. Aansluitend daarop wordt de inrichting van de openbare ruimte voltooid.  

Flinke tijdsdruk
‘Dit gaat om een groep vluchtelingen waar we ons verantwoordelijk voor voelen en waar acuut een oplossing voor nodig is’, laten de gemeente en de woningcorporatie in een persbericht weten. ‘We zijn als gemeente en Oost West Wonen dan ook blij dat we dit pilotproject kunnen uitvoeren.’  De gemeente benadrukt dat er flinke tijdsdruk is, maar dat zorgvuldigheid en kwaliteit leidend zijn in dit project. ‘We willen een veilige, fijne buurt creëren. Allereerst voor onze Oekraïense gasten en op termijn ook voor andere doelgroepen.’  

In eerste instantie wordt er een vergunning voor vijf jaar aangevraagd. Of de woningen na deze periode op dezelfde locatie blijven staan of elders worden ingezet is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de flexwoningen op termijn ook voor andere doelgroepen beschikbaar komen. Oost West Wonen benadrukt dan ook dat doorstroming belangrijk is bij dit project. De bedoeling is dat bewoners op termijn een reguliere woning vinden of – als de oorlog in Oekraïne voorbij is – terugkeren naar hun geboorteland. De woningen komen dan beschikbaar voor woningzoekenden van Oost West Wonen.