Fontys Hogeschool gooit de campus in Eindhoven open voor de stad. De hekken verdwijnen, er komt een horecavoorziening en Eindhovenaren kunnen straks bij opleidingen als fysiotherapie en podotherapie terecht met een onwillige spier of een voetprobleem.
De onderwijsinstelling wil de campus openstellen voor omwonenden en andere inwoners van de stad. Rond het groene campusterrein komen drie nieuwe, zeer duurzame panden te staan. Deze moeten in 2023 worden opgeleverd.
Verbinding met stad
Met het openstellen van de campus wil Fontys meer verbinding met de stad realiseren. Fontys is nu nog te veel de hogeschool waar studenten hun opleiding volgen en een diploma halen. ‘We willen veel meer betekenen’, zegt Joep Houterman, voorzitter van het College van Bestuur.
De plannen voor een nieuw, open campusterrein sluiten naadloos aan op de nieuwe strategie die aan het begin van dit jaar door de hogeschool is gelanceerd onder het motto ‘Fontys for Society’.
Maatschappelijke vraagstukken
De onderwijsinstelling wil zich meer toeleggen op maatschappelijke vraagstukken. Het onderwijs dient zo meer betekenis te krijgen. Voor student en docent, maar ook voor de bedrijven en organisaties waar de gediplomeerde straks gaat werken.
Nu gaan studenten van Fontys afzonderlijk op stage, ze maken hun verslag en dat is het dan. Maar dat moet volgens Houterman anders, zo stelde hij onlangs in het Eindhovens Dagblad.
‘Straks gaan ze in groepjes stagelopen en werken aan maatschappelijke vraagstukken. Fontys moet zodoende meer dienstbaar worden aan de samenleving.’
Meer flexibel
Volgens Houterman moet Fontys ook flexibeler zijn met opleidingen. ‘Onderliggende systemen en processen moeten daartoe anders ingericht worden.’
De nieuwe plannen voor de campus aan de Rachelsmolen moeten het terrein aantrekkelijker maken, ook voor de buitenwacht.
Houterman: ‘Het moet een begrip worden dat je bij Fontys naar binnenloopt. Het geheel moet interessant genoeg zijn om eens naar toe te gaan.’
In 2020 werd op de campus al het nieuwe gebouw R10 geopend. De sloop van het grote onderwijsgebouw R1 is inmiddels halverwege. Ook de sloop van het tweede deel is gestart.
Duurzame nieuwbouw
Rond de zomer hoopt de onderwijsinstelling te beginnen met de nieuwbouw die twee jaar later klaar moet zijn. De nieuwe gebouwen worden allemaal gasloos en voorzien van verwarming en koeling via een warmtekoude-opslag met bodemwarmte.
Op de daken van de nieuwe gebouwen komen 1000 zonnepanelen te liggen voor de stroomvoorziening. Ook veel meubilair wordt hergebruikt. Op het binnenterrein voegt Fontys 80 bomen toe en nog veel meer struiken en lagere planten.