Frisse brede school met huiselijk karakter

| Door IVVD

Kerstenboom-1Brede school De Kersenboom bouwt een nieuw gebouw aan de rand van de gemeente Diemen. Een gebouw dat aansluit op de onderwijskundige visie, waarbij het bieden van diversiteit in de leeromgeving een voorwaarde is. Het gebouw heeft nagenoeg geen gangen, waardoor buiten de groepsruimten veel ruimte voor allerhande leer- en speelfaciliteiten over blijft.

Op de begane grond zijn de ruimte van het kinderdagverblijf en de onderwijsruimten van de onderbouw aangesloten op een gemeenschappelijk leerplein. Het maakt integratie van basisschool en kinderdagverblijf beter. Hetzelfde principe van geldt voor de andere leeftijdsgroepen, waarbij door voorzieningen te delen gepersonaliseerde leertrajecten beter ondersteund worden.

De ruimtelijke organisatie zorgt ook voor korte verbindingen met voorzieningen als kinderkeuken, technieklokaal, aula en schoolplein. Door de entree op de eerste verdieping te leggen, en de bijzondere voorzieningen te koppelen aan deze centrale entree ontstaat een gebouw met een dynamisch hart en beschutte leergebieden daar omheen.

De stedenbouwkundige randvoorwaarde schreven voor dat het nieuwe gebouw een “ruraal” karakter zou moeten hebben om de overgang van bebouwing naar buitengebied te markeren. Het inspireerde OIII architecten tot een ontwerp met een archetypische uitstraling. Het gebouw valt op door een kapvorm die tegelijkertijd voor een karakteristiek silhouet en een huiselijke en vriendelijke uitstraling zorgt. Bovendien is het gebouw compact, waarbij twee van de drie niveaus in de kap gemaakt zijn. Door deze opzet is de beschikbare buitenruimte gemaximaliseerd.

Het ontwerp voldoet aan de eisen voor “Frisse Scholen klasse B”. Dit betekent dat een goed binnenklimaat wordt gecombineerd met een laag energieverbruik.