Funderingspalen niet heien maar ‘drukken’ om risico’s te voorkomen

| Door IVVD

heienOm overlast door heien te voorkomen, kunnen funderingspalen voortaan de grond in worden gedrukt. Geruisloos en zonder trillingen. Deze nieuwe techniek, afkomstig uit China, wordt deze maand voor het eerst in Europa toegepast op het parkeerterrein van een nieuw Rabobankkantoor in Gouda, een project van Dura Vermeer Bouw Zuid West. Drukpaal.nl, een samenwerking tussen heipaalleveranciers IJB en Bruil, is het nieuwe bedrijf dat de methode in de Nederlandse markt introduceert.

Vanwege geluidsoverlast en trillingen is het slaan van palen op steeds meer locaties niet langer toegestaan. Ook stank en vervuiling door dieseltanks van de hei-installaties spelen daarbij een rol. De heipalenleveranciers zagen binnenstedelijk hun marktaandeel voor prefab betonpalen afnemen en gingen op zoek naar een alternatief. Op internet las het bedrijf voor het eerst over een in Azië veel gebruikte druktechniek. Bij deze methode worden de palen de grond in gedrukt door een 320 ton wegende elektrische machine.

IJB en Bruil hebben hun krachten gebundeld in Drukpaal.nl en samen investeerden de bedrijven in de aanschaf van de installatie. Machinefabriek A.P. van den Berg paste de machine zodanig aan dat deze voldoet aan Europese eisen. De fabriek uit Heerenveen heeft inmiddels ook het exclusieve dealerschap voor de Europese markt verworven.

Jan Willem Blaauboer van Drukpaal.nl: “Heel bouwend Nederland is het eens dat prefab funderingspalen het beste zijn. We hopen dat deze techniek een volwaardig alternatief wordt voor de bestaande technieken: het traditionele heien en het boren van funderingspalen.”

Vuurdoop voor Drukpaal.nl is een project van bouwer/ontwikkelaar Dura Vermeer. In Gouda worden deze maand de funderingspalen van het parkeerterrein bij een nieuw Rabobankantoor in de grond ‘gedrukt’.
In dit gebied is heien uitgesloten. Ron Dolmans, namens opdrachtgever Rabobank Gouwestreek: “Veroorzaakte trillingen zijn ongunstig voor het naastgelegen spoor en de eventueel uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven explosieven in de grond nabij het bouwterrein. De zone recht onder het terrein is gescand op explosieven en vrijgegeven. Maar met deze innovatieve werkwijze ondervangen we alle risico’s.”

Dura Vermeer is laaiend enthousiast. “We zijn een innovatief bedrijf en zijn trots dat deze techniek voor het eerst wordt toegepast in een project van ons,” zegt directeur productie Volker Wytzes. “Dat we elkaar dit vertrouwen geven komt voort uit een jarenlange intensieve samenwerking met onze vaste partner IJB.”
Om er zeker van te zijn dat alles goed gaat is op eigen bedrijfsterrein geoefend. Jan Willem Blaauboer van Drukpaal.nl: “We hebben al een flink aantal palen de grond in gedrukt. Het werkt fantastisch.”