Gekleurde zonnepanelen wint Innovation Award

| Door IVVD

Exasun wint de Solar Solutions’ Best Innovation Award 2019. De Haagse zonnepanelenproducent won de prijs eerder in 2015 en mag dit jaar de vakbeurs-award opnieuw in ontvangst nemen. De prijs is toegekend aan de Terracotta X-Tile: gekleurde zonnepanelen die perfect passen op of tussen oranje dakpannen. Volgens de vakjury gaat Exasun hiermee ‘de verrommeling van het Nederlandse dak tegen’.

Exasun’s medeoprichter Jan-Jaap van Os is blij met de onderscheiding: “Deze award laat zien dat esthetiek een steeds belangrijker issue wordt. Veel mensen vinden de gebruikelijke panelen niet mooi en dat staat de energietransitie mede in de weg. Met onze laatste innovatie de Terracotta X-Tile laten we zien dat zonnepanelen ook mooi kunnen zijn. De Best Innovation Award is eerder in 2015 aan ons uitgereikt; het werd wat ons betreft hoog tijd om weer te winnen. We zijn dan ook blij dat de jury onze innovaties is blijven volgen. Uiteraard gaan we verder met de ontwikkeling van mooie, betrouwbare zonnepanelen die bovendien betaalbaar zijn. Exasun blijft innoveren.”

Solar Solutions is de Nederlandse vakbeurs voor zonne-energie, verantwoordelijk voor de prijzen. Het juryrapport is lovend over de oranje zonnepanelen. Samengevat vindt men dat gekleurde panelen uitstekend passen in de Nederlandse markt en daarmee de ‘verrommeling op het Nederlandse dak’ wordt tegengegaan. Jan-Jaap van Os: “De jury signaleert problemen waar wij oplossingen voor zoeken én gevonden hebben: weerstand wegnemen tegen zonnepanelen op daken en in parken.”

Verlagen van opbrengstverlies
De jury vermeldt onder meer: “Er is volop aandacht voor het belangrijke issue: vermindering van de opbrengst door het aanbrengen van kleur. Exasun werkt hard om het opbrengstverlies van 20% te verlagen. Zo is het bedrijf er al in geslaagd om met de kleur grijs een opbrengstverlies van slechts 6% te realiseren. Deze innovatie is een belangrijke stap.”

Over Exasun
Exasun is een Nederlandse zonnepanelenproducent, gevestigd in Den Haag. Dankzij de revolutionaire combinatie van achterzijdecontact cellen in een glas-glas, frameloos leveren zonnepanelen een hoog rendement op met een levensduur van 30 jaar. De betrouwbare en betaalbare panelen worden in Nederland geproduceerd waarmee Exasun ook bijdraagt aan de lokale en regionale economie. Deze lokale productie voorkomt bovendien vervuilend zeetransport vanuit China. De panelen worden zonder lood, fluor en antimoon vervaardigd zodat ze bij vervanging geen onnodige milieubelasting opleveren. Ze zijn tot 95% recyclebaar. De in-dak pv-panelen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar waaronder terracotta.