Gemeente Eindhoven legt samen met partners duizenden zonnepanelen

| Door IVVD

Op het dak van IJssportcentrum Eindhoven zijn zonnepanelen gelegd door gemeente Eindhoven en partners. Met het plaatsen van 1170 PV-panelen op het IJssportcentrum aan de Antoon Coolenlaan bereiken we een CO2 reductie van 200.508 kg en wekken we jaarlijks 354.254 kWh op. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 101 huishoudens (uitgaande van 3.500 kWh per huishouden per jaar). Samen met drie andere gemeentelijke gebouwen die ook zijn voorzien van zonnepanelen wordt zo’n 800.000 kWh opgewekt voor ruim 200 huishoudens.

De plaatsing van de zonnepanelen op de SALTO school aan de Floralaan is gestart.

De drie andere gemeentelijke panden (Urkhovenseweg – Karregat 1206 panelen, pand Meerbos – Spilcentrum Meerrijk 282 panelen en pand Pieter Poststraat – Spilcentrum de Barrier 124 panelen) wekken jaarlijks ongeveer 450.000 kWh op. Samen met het IJssportcentrum is dit zo’n 800.000 kWh.

De gemeente deelt graag haar kennis en expertise met partners in de stad, waardoor nu al drie schoolgebouwen van SALTO de SDE subsidie voor zonnepanelen hebben aangevraagd en ook het inkooptraject doorlopen. Opgeteld zullen deze panelen straks energie opwekken voor z’n 270 huishoudens per jaar. SALTO is qua grootte, met twintig basisscholen, twee scholen voor speciaal basisonderwijs en twee internationale locaties, het tweede schoolbestuur voor het primair onderwijs in Eindhoven.

Op het dak van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion zijn ca. 3400 stuks zonnepanelen aangebracht, goed voor opwekking van zo’n 1,1 gWh.

Eerder dit jaar berichtten wij al over ruim 3.000 zonnepanelen op het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Wethouder Rik Thijs (Klimaat & Energie): “Alhoewel door de coronacrisis even op een laag pitje, blijven we als gemeente in gesprek met veel partijen om de verduurzaming in de stad een boost te geven”. Naast SALTO hoopt gemeente Eindhoven dat woningcorporaties, andere schoolbesturen, bedrijven, ziekenhuizen en industrie ook gaan meedoen. “Met dit project Slim Verduurzamen Vastgoed willen we efficiënt samenwerken met partners in de stad. Samen schaalvoordeel halen, samen inkopen en kennisdelen over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden of contractmanagement. Zo werken we slim samen aan een duurzamere stad.”
text

Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door de SDE+ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). De netto besparing die de verduurzaming oplevert, maakt andere verduurzaming weer mogelijk.