Gemeente Groningen gaat verwarmen met waterstof

| Door IVVD

Wethouder Glimina Chakor stelt vandaag een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. De installatie verwarmt het pand van Stadsbeheer aan de Duinkerkenstraat in Groningen. Het is de eerste installatie in de provincie Groningen die aardgas met een dusdanig hoog percentage waterstof bijmengt. Met de ingebruikname van deze installatie zet de gemeente Groningen weer een stap op weg naar een CO2-neutrale gemeente in 2035.

De nieuwe installatie vervangt één van de verouderde CV-ketels. Het betreft in eerste instantie een proef van een jaar. Na dat jaar worden het gebruik van de installatie en het verbruik van aardgas geëvalueerd. Als de bevindingen positief zijn, dan kan ook de andere CV-ketel over drie jaar vervangen worden. Een mogelijkheid voor de toekomst is dat ook andere locaties van de gemeente Groningen met een dergelijke installatie verwarmd gaan worden, met een installatie die nog meer waterstof bijmengt of installaties die misschien wel volledig werken op waterstof.

CO2-neutraal in 2035
De gemeente Groningen heeft de ambitie om CO2-neutraal te zijn in 2035. Het verwarmen met behulp van groene waterstof (geproduceerd met zonne- of windenergie) levert een belangrijke bijdrage aan deze ambitie. Door het toepassen van groene waterstof wordt namelijk minder aardgas verbruikt. De waterstof in deze installatie wordt met behulp van elektrolyse uit water gehaald met als enig restproduct zuurstof. Het wordt ter plekke geproduceerd en direct gebruikt. Hiervoor wordt de benodigde elektriciteit duurzaam opgewekt door zonnepanelen op het dak van het gebouw. De nieuwe installatie is één uit een reeks van duurzame maatregelen van de gemeente Groningen. Een aantal vuilniswagens rijdt inmiddels op waterstof, daarnaast zet de gemeente onder meer een waterstofveegauto in en rijden er diverse andere waterstof personen- en werkauto’s rond. In verschillende gemeentekantoren wordt de stroom opgewekt door zonnecollectoren.