Gemeente Rheden wint Innovatieprijs zwembaden 2018

| Door IVVD

Op woensdag 28 november werd tijdens het Nationale zwembadcongres in Noordwijk bekend dat de gemeente Rheden de Innovatieprijs voor zwembaden heeft gewonnen. De gemeente krijgt de prijs omdat ze sport en bewegen concreet inzetten om Wmo-doelen te halen. De wijze van financiering voor het nieuw te bouwen zwem- en doelgroepenbad is uniek voor Nederland.

Voorbeeld voor anderen
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) kende de prijs toe omdat Rheden een voorbeeld is voor andere gemeenten met de keuze om sport en het sportbedrijf meer onderdeel uit te laten maken van de zorg. Het zwembad in Velp krijgt een doelgroepenbad dat gefinancierd wordt uit Wmo-geld voor algemeen toegankelijke voorzieningen. De Rhedense gemeenteraad was unaniem in haar besluit om het zo te financieren. Wij zijn de eerste gemeente in Nederland die een doelgroepenbad op deze manier realiseert.

Marc Budel, wethouder Sport: “Wij zijn heel blij met deze prijs en het sterkt ons in onze overtuiging met het doelgroepenbad een maatschappelijke meerwaarde te kunnen creëren. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor zoeken we de samenwerking met andere partners. Om in 2020 te kunnen zeggen: een leven lang zwemmen en bewegen in water….dat kan in Rheden.”

Het aardgasloze zwembad in Velp krijgt naast het wedstrijdbad ook een doelgroepenbad, onder meer bedoeld voor activiteiten als ouderenzwemmen, fysiozwemmen en zwemmen met dementie. Het krijgt een beweegbare bodem, een prikkelarme omgeving en een temperatuur van 32 graden.

Gea Hofstede, wethouder Wmo: “We willen graag dat iedereen zo lang mogelijk mee kan blijven doen in de samenleving. Investeren in een doelgroepenbad draagt hier aan bij. Het levert een groot maatschappelijk rendement op dat laat zich niet vertalen in geld.”