Gemeentehuis op oude marinewerf

| Door Dieuwke van Vuure

De herhuisvesting van het stadhuis van Den Helder in de Mastenloods en de Zeilmakerij draagt aanzienlijk bij aan de identiteit en de belevingswaarde van de oude Rijkswerf Willemsoord.

Office WINHOV en van Hoogevest Architecten hebben het plan voor de transformatie ontworpen. Foto Office WINHOV

Een bijzonder project, op een bijzonder locatie: Het nieuwe stadhuis van Den Helder komt in twee voormalige werfgebouwen die worden verbouwd en gerenoveerd. Het stadhuis wordt dan ook een at‏‏tractie die onmiddellijk indruk maakt op de beleving van gebruikers en be‏‏zoekers. De oplevering staat gepland in het begin van 2023.

Willemsoord
Willemsoord, ook wel de Oude Rijkswerf genoemd, was tot halverwege de jaren negentig het domein van de Koninklijke Marine. Daarna kwam het complex – tussen de haven en het centrum – in handen van de gemeente. Er staan tientallen bijzondere gebouwen die inmiddels een nieuwe bestemming hebben gekregen of krijgen. De schouwburg heeft er een plek gekregen, net als een bioscoop en enkele horecagelegenheden.

De herhuisvesting van het stadhuis in de Mastenloods en de Zeilmakerij draagt aanzienlijk bij aan de identiteit en de belevingswaarde van Willemsoord dat steeds meer een deel van de stad wordt. De negentiende- ‏‏en vroeg twin‏‏tigste-eeuwse ingenieursarchitectuur van de Rijkswerf is karakteristiek en blijft die historische sfeer beheersen.

De Mastenwerkplaats
Gebouw 66 is een oorspronkelijke mastenwerkplaats uit 1825. Dit enkellaagse gebouw heeft een constructie die is opgebouwd uit houten spanten. De architecten willen deze houten spanten zoveel mogelijk intact houden. In dit gebouw komen onder meer de publieksbalies, de raadszaal en een grote, multifunctionele ruimte voor onder meer nautische evenementen. Gebouw 66 wordt bijna energieneutraal.

De Zeilmakerij
Gebouw 72 is een voormalige zeilmakerij uit 1948. Dit gebouw heeft een betonskelet. Dit gebouw wordt de backoffice met werkplekken voor ruim 400 gemeenteambtenaren. Gebouw 72 wordt energieneutraal.

Projectteam
Office WINHOV en van Hoogevest Architecten hebben het plan voor de transformatie ontworpen. Verder bestaat het projectteam uit: ABT, Meelis & Partners, bbn adviseurs, Cauberg Huygen, Beersnielsen Lichtontwerpers en Aannemingsmaatschappij Friso