Gemeentehuis Voorst heeft biobased gevel met bijzonder verhaal

| Door Odette Koldewey

Bij het nieuwe, energieneutrale en duurzame gemeentehuis van Voorst is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van biobased materialen. Kers op de taart is de grootste kalkhennepgevel van Nederland.

Het oude gemeentehuis van Voorst voldeed niet meer aan de eisen op gebied van onder meer klimaatbeheersing, energieverbruik en Arbowetgeving en was dringend toe aan grootschalig onderhoud. De betonnen constructie was echter nog prima, constateerde architectenbureau De Twee Snoeken. Zij besloten het uit 1982 stammende gebouw circulair te strippen en vervolgens opnieuw duurzaam op te bouwen. Daarbij is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van materialen die tijdens de productie CO2 hebben opgevangen in plaats van uitgestoten, ook wel biobased materialen. Voor het nieuwe deel dat is bijgebouwd is bijvoorbeeld gelamineerd hout gebruikt.

Kalkhennepgevel
Een van de gebruikte biobased materialen is kalkhennep, een mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen en water. Dit mengsel hardt uit door opname van CO2 uit de lucht. De Twee Snoeken heeft het groots aangepakt en meteen de grootste kalkhennepgevel van Nederland gerealiseerd. Het materiaal is voor het eerst op deze schaal ingezet. Het hennephout dat voor de gevel is gebruikt, komt van 13 hectare hennep dat vier maanden nadat het geplant is al kon worden geoogst.

De gevel is afgewerkt met een semitransparante keimafwerking die de kalkhennep beschermt tegen UV-straling en ongunstige weersomstandigheden. Hierdoor blijft de gemarmerde structuur van de kalkhennep zichtbaar. De 38 cm dikke gevel heeft met een rc-waarde van 5,7 m2 K/W een sterk isolerend vermogen. Doordat het materiaal ademend werkt en een efficiënte vochtregulator is, isoleert het nog beter wanneer het koud is. Deze vochtregulerende werking draagt bovendien bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Circulariteit
Voordat is begonnen aan de circulaire sloop is er eerst een bouwstoffeninventarisatie gedaan. Op basis daarvan zijn materialen hergebruikt. Kozijnen zijn bijvoorbeeld hergebruikt als niet-dragende gevelelementen en oude houten lattenplafonds zijn ingezet als wandbekleding. Bakstenen en beton zijn vermalen tot betonpuingranulaat voor de bestrating. Ook systeemplafondtegels zijn hergebruikt en de raadzaal en kantooromgeving zijn voorzien van akoestische biobased panelen die zijn vervaardigd van 100% gerecyclede materialen.

Total Engineering
De gemeente Voorst heeft gekozen voor Total engineering. Het architectenbureau De Twee Snoeken heeft het exterieur- en interieurontwerp, het projectmanagement en de technische uitwerking verzorgd. Daarnaast vielen alle andere adviseurs onder hun verantwoordelijkheid en hebben zij ze aangestuurd. “De gemeente Voorst heeft voor Totaal Engineering gekozen, omdat wij op die manier maar één contractpartij hebben die alles voor ons verzorgt en ons als gemeente dus volledig ontzorgt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

“Ze hebben zowel het gehele ontwerp van begin tot eind als de coördinatie en begeleiding van de uitvoering voor ons verzorgd. Onze ervaring met De Twee Snoeken is zeer positief, ze hebben alle kennis en kunde in huis en hebben dit project van begin tot eind in goed banen geleid.”

Een groot voordeel van het werken met één contractpartij is dat de kosten dan constant in de gaten kunnen worden gehouden en waar nodig worden bijgestuurd. “Elke wijziging in het ontwerp werd direct budgettechnisch doorgerekend en zo wisten wij op elk moment wat de stand van zaken was qua financiën.” De bouw van het gemeentehuis is dan ook keurig binnen budget gebleven.