GreenSand wil met wondermineraal klimaatprobleem aanpakken

| Door IVVD

Met een mineraal het broeikasprobleem oplossen. Dat zou met olivijn moeten kunnen, stelt Eddy Wijnker, oprichter en directeur van greenSand. Dit groene gesteente haalt CO2 uit de lucht, waardoor het een ideale CO2 opslagmethode is en op grote schaal klimaatverandering tegen kan gaan. Olivijn leek enigszins uit beeld te raken, maar door hernieuwde interesse lijkt het wondermineraal aan een tweede leven begonnen. GreenSand heeft de afgelopen tijd de nodige projecten gedraaid en kijkt zelfs al voorzichtig over de landgrenzen heen.

Het metrotracé van de Hoekse Lijn tussen Rotterdam en Den Haag is over een afstand van 26 kilometer bedekt met het groene mineraalzand olivijn.

Het nieuwe metrotracé van de Hoekse Lijn tussen Rotterdam en Den Haag is over een afstand van 26 kilometer bedekt met het groene mineraalzand olivijn. De Universiteit Twente compenseert de CO2-uitstoot van alle vliegreizen van 2018 met gebruik van olivijn. Van de 300 duizend gevlogen kilometers ruimen ze 43 ton CO2 op door het mineraal op het universiteitsterrein te laten uitstrooien. En De Anteagroup heeft in Teteringen met Carbon Fix – een laag steenslag van greenSand olivijn – de nieuwe sportvelden CO2 neutraal aangelegd. Zomaar enkele voorbeelden van projecten waarbij olivijn wordt ingezet om de groeiende CO2-uitstoot het hoofd te bieden.

Goedkoop en makkelijk toepasbaar
Eddy Wijnker is blij met de opgeleefde interesse in olivijn. In 2009 startte hij het bedrijf greenSand in de overtuiging dat hij met olivijn een belangrijke bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering. “Olivijn is een schitterend mineraal. Het is op grote schaal aanwezig – een kwart van de aardkorst bestaat uit olivijn – het is goedkoop en het is makkelijk toepasbaar. Door natuurlijke verwering ruimt het gesteente CO2 op, zoals het al miljoenen jaren doet. Door dit mineraal slim toe te passen, kunnen wij de snelheid waarmee het CO2 ‘opruimt’ behoorlijk versnellen.”

Het was enkele jaren stil rond het wondermineraal en bij Wijnker groeide de twijfel of hij zijn bedrijf wel voort kon zetten, maar een hernieuwde interesse in olivijn heeft zijn kansen gekeerd. De ondernemer merkt langzaamaan dat naast particulieren ook steeds meer overheden en bedrijven interesse hebben in het mineraal. “Het grote voordeel van olivijn is dat het goedkoop in gebruik is. Het mineraal kan op ieder verkeersknooppunt, fietspad of strand worden uitgestrooid en doet vervolgens zijn werk. Het verweert en haalt bij dat proces CO2 uit de lucht.” Wijnker hoopt dan ook dat het mineraal de komende jaren op veel grotere schaal toegepast gaat worden. Zo zou het volgens de ondernemer goed zijn als de bermen van alle wegen in Nederland met olivijn behandeld worden. “Alleen met deze bermen kun je al 650 miljoen ton CO2 vastleggen.”

Interesse uit buitenland
Ook vanuit het buitenland groeit de interesse in het mineraal. “We hebben onlangs contracten gesloten met importeurs uit België en Engeland en zijn in onderhandeling met importeurs uit Duitsland en Spanje”, vertelt Wijnker. Ook in Miami werkt greenSand aan een project. “Wat wij in elf jaar tijd hebben geleerd, kunnen we onder licentierecht doorgeven”, stelt Wijnker. “Daardoor groeien we veel sneller en zodoende kunnen we het klimaatprobleem echt aanpakken.”

Kijk voor meer informatie op greensand.nl