Groeiend tekort aan zorgappartementen

| Door IVVD

Er is een groeiend tekort aan vrije sector zorgappartementen1 in Nederland. Door een sterk toenemende vraag is het huidige tekort opgelopen tot 32.000 appartementen. Dit tekort zal toenemen tot circa 52.000 in 2040 als er niet wordt bijgebouwd. Doordat senioren momenteel minder snel verhuizen vanwege een gebrek aan passend aanbod, wordt de doorstroom op de woningmarkt geremd. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Tekort per regio
Het tekort aan vrije sector zorgappartementen in 2040 beperkt zich niet tot de Randstad en ligt verspreid over heel Nederland. De grootste concentraties met tekorten in 2040 liggen in de COROP-gebieden Utrecht, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, Veluwe en diverse gedeelten in Noord-Brabant. Dit geeft de noodzaak aan van investeringen in vrije sector zorgappartementen door het gehele land.

tekortpergemeente

In het onderzoek is op gemeentelijk niveau onder andere rekening gehouden met het aantal ouderen, de hoeveelheid thuiszorgindicaties, de verhuisgeneigdheid, de huidige woonsituatie van 65+ers (koop, sociaal of vrije sector), het besteedbaar inkomen en het bestaande aanbod vrije sector zorgappartementen. “Om het groeiende tekort aan te pakken en de doorstroom van de woningmarkt te stimuleren moeten er nieuwe zorgappartementen ontwikkeld worden die aansluiten bij de woonwensen van ouderen. Als beleggers, ontwikkelaars en zorginstellingen de handen in één slaan kunnen zij gezamenlijk inspelen op de groeiende vraag in de markt en het aanbod zorgappartementen sterk vergroten”, Jeroen Hermus, Director Healthcare.

Groei beleggingen in zorgvastgoed
Steeds meer beleggers zien kansen in het investeren in zorgvastgoed, waaronder vrije sector zorgappartementen. In de eerste helft van 2018 werd ruim 345 miljoen in deze sector geïnvesteerd, een stijging van 48% ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Het totale volume dat door beleggers in deze sector in 2017 werd geïnvesteerd bedroeg EUR 631 miljoen. Circa 40% van het vastgoed dat in de eerste helft van 2018 werd verkocht, was in eigendom van zorginstellingen. Circa 30% van het vastgoed is verkocht aan buitenlandse investeerders.