Grootschalige energiebesparing bij zwembad in Velsen

| Door IVVD

In het zwembad De Heerenduinen zijn de afgelopen maanden veel energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Vandaag vond, in het bijzijn van wethouder Sport Bram Diepstraten, vanaf het dak van zwembad De Heerenduinen een oplevering plaats van de verschillende maatregelen die tot nu toe zijn uitgevoerd. Deze maatregelen leveren een enorme reductie op de uitstoot van CO2.

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Eén van de thema’s waar werk van wordt gemaakt, is schone energie. Een zwembad kost veel energie, bijvoorbeeld omdat de baden verwarmd moeten worden, maar ook omdat de ruimtes zelf een constante temperatuur moeten hebben. Als al deze energie uit fossiele brandstoffen komt, is dit een grote belasting voor het milieu. De gemeente wil daarom de energie die het zwembad verbruikt zoveel mogelijk duurzaam opwekken.

Energiebesparing
Eén van de besparingsmaatregelen is een warmtepomp. Onlangs is er met hulp van het bedrijf Hellebrekers een reusachtige elektrische warmtepomp geplaatst die de huidige koelmachine vervangt. Deze warmtepomp haalt warmte-energie uit de omgevingslucht of uit de koelinstallatie die op de warmtepomp is aangesloten. Als er gelijktijdig vraag is naar verkoeling en verwarming, kan de warmtepomp de energie uitwisselen. De warmtepomp wordt gebruikt voor de basisverwarming. Pas als de warmtepomp niet meer genoeg warmte geeft zal de cv-installatie bijspringen.

Toekomstige maatregelen
Binnenkort worden er nog eens 300 zonnepanelen en 250 warmtepomppanelen geplaatst op het dak van het zwembad. Deze panelen wekken minimaal 178.000 kWh (schone) energie per jaar op. In combinatie met de warmtepomp wordt het zwembad dan voor een groot deel onafhankelijk van fossiele energiebronnen. Met deze maatregelen bespaart het zwembad uiteindelijk evenveel op gas en CO2 als het totale jaarverbruik van 175 huishoudens in Nederland.

Eerdere maatregelen
Het zwembad is eerder al uitgerust met LED-verlichting (75% besparing ten opzichte van halogeen en traditionele verlichting). Ook is de 66 meter lange glijbaan geïsoleerd, wat jaarlijks zo’n 15.000 m3 gas bespaart.

In 2030 moet zwembad De Heerenduinen energielabel A bezitten (dit was in 2018 nog C) en, net als alle andere gemeentelijke sportaccommodaties, klimaatneutraal (CO2- vrij) zijn.