Haag Wonen zet drone in voor woningonderhoud

| Door IVVD

Haag Wonen test een nieuwe aanpak om op een slimme en efficiënte manier onderhoud te signaleren. Onlangs voerde Haag Wonen de eerste dronevlucht uit voor onderhoudsinspecties. Drie bouwkundige onderdelen werden door middel van een scan onderzocht: het metselwerk, de kozijnen en het dak.

“Deze data biedt ons de mogelijkheid beter en sneller te reageren om gericht onderhoud uit te voeren”, aldus Haag Wonen bestuurder Karin van Dreven. Haag Wonen voerde deze ‘inspectie van de toekomst’ uit bij een aantal woningen in Houtwijk. De drone maakte hoge resolutiefoto’s van de gevel en het dak, de buitenkant van de woning werd in 3D gescand en de woning werd op een kaart ingetekend. Natuurlijk is de privacy van onze bewoners altijd gegarandeerd.

Onderzoek met behulp van drone
“Deze vernieuwende manier past goed bij Haag Wonen”, vertelt Van Dreven. “Wij geloven in een sterke samenwerking en zoeken altijd naar nieuwe manieren om onze dienstverlening en woningen te verbeteren. Door middel van de inzet van drones sporen we in de toekomst ook gemakkelijk een warmtelek op. Dit helpt ons bij het verduurzamen en tijdig signaleren van noodzakelijk onderhoud van onze sociale huurwoningen en het draagt bij aan een goed leefklimaat voor onze bewoners.”

Toekomst
Haag Wonen werkt samen met 8 andere woningcorporaties aan nieuwe technologieën voor ‘de Corporatiewoning van de Toekomst’ in het innovatieplatform Woco, opgezet door initiatiefnemer Octo. Innovatieplatform Woco werkt momenteel aan de ontwikkeling van software met beeldherkenning waarmee foto’s automatisch worden omgezet naar informatie. Zo wordt bijvoorbeeld het aantal scheuren in het metselwerk gemeten en in kaart gebracht hoeveel vervuiling er op het dak is. Om dit proces verder te optimaliseren worden er vaker vluchten met een drone uitgevoerd waarbij meer sensoren worden gebruikt. Altijd pas na overleg met onze bewoners. Drone-operator Aero Scan voerde de dronevlucht voor Haag Wonen uit.