Half miljoen beschikbaar voor aanleg blauw-groene daken

| Door IVVD

Amsterdam stelt samen met de Europese Unie een half miljoen euro beschikbaar om zogeheten slimme blauw-groene daken aan te leggen. Het gaat om een totale oppervlakte van 2.000 vierkante meter.

Slimme blauw-groene daken zijn onderling met elkaar verbonden. Als het regent wordt het water opgevangen, zodat het riool niet wordt overbelast. Bij droogte komt het water juist vrij, zodat het kan verdampen en planten op het dak voldoende water krijgen. De daken dragen bij aan de voorbereiding van Amsterdam op extremere weersomstandigheden door klimaatverandering.

Vergoeding
De subsidie is bedoeld voor huiseigenaren, woningcorporaties en bedrijven met een dak van minstens 200 vierkante meter. Vanaf die oppervlakte heeft het systeem het grootste effect. Afhankelijk van de kosten, wordt tot maximaal 75% vergoed.

Sociale huurwoningen
De aanleg komt bovenop het project RESILIO, waarbij 10.000 vierkante meter slim blauw-groen dak op sociale huurwoningen wordt geplaatst. RESILIO is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en andere partijen, zoals Waternet, de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit.

Aanvragen vanaf 1 april
Subsidie aanvragen kan vanaf 1 april 2020. Meer informatie vindt u dan bij Subsidies duurzaam en groen.