Het dak van Kroondomein genomineerd voor Dak van het Jaar 2020

| Door Odette Koldewey

In Ermelo is het nieuwe woonzorgcentrum Kroondomein genomineerd voor Dak van het Jaar 2020. Het woonzorgcentrum in de nieuwe inclusieve buurtgemeenschap Oranjepark krijgt een ontmoetingsfunctie en de daktuin speelt daar een belangrijke rol in.

Het Oranjepark is de herontwikkeling van eerdere terreinen van verzorgingstehuizen van de Zorggroep Noordwest Veluwe. Het park wordt een nieuwe bosrijke en inclusieve buurtgemeenschap in het hart van het centrum, volledig energieneutraal en toekomstbestendig. Het nieuwe woonzorgcentrum Kroondomein is het eerste gebouw dat is opgeleverd en telt 24 appartementen voor ‘verzorgd wonen’ en 52 studio’s.

Buurtkamer en daktuin
Elkaar ontmoeten staat centraal in het Kroondomein. Op elke etage is ruimte om samen te eten, hobby’s uit te oefenen, interesses te delen of feestelijke gebeurtenissen te vieren. Op de begane grond is een ruime buurtkamer waar ook mensen uit de omgeving van harte welkom zijn. Maar het meest bijzondere aan het nieuwe woonzorgcentrum is toch de daktuin die wordt ingepast in de omgeving van het Oranjepark.
Imoss, ontwerp- en adviesbureau voor stedenbouw, landschap en buitenruimte maakte het masterplan voor Oranjepark als geheel. Voor de fase Kroondomein was een forse daktuin daar onderdeel van. De daktuin bevindt zich op de parkeergarage en heeft als bijzonderheid dat deze schuin afloopt. Zo loopt het dak mooi over in het naastgelegen bos.

Functionele tuin
De uitdaging voor de uitvoerders van Loohorst Landscaping was om een functionele en tegelijk mooie, strakke verharding op de daktuin aan te brengen. Die moest ook nog eens passen binnen de grenzen van het toegestane gewicht.

Arjan Wolters, werkvoorbereider bij Loohorst: ‘De bestrating op de helling was de grootste uitdaging. Een zigzagpad over de schuine helling met tussendoor nog vlakke plateaus en extreem veel hoogteverschillen en hoeken. Gelukkig heeft dakspecialist Zoontjens ons hier goed in begeleid.’

Perfect meetingpoint
Het eindresultaat is een terrein en daktuin van een bovengemiddeld niveau. De bewoners maken er veelvuldig gebruik van en beleven er veel plezier aan. Een mooie bijkomstigheid is dat het zigzagpad in combinatie met het terras een perfect meetingpoint blijkt te zijn voor bewoners met familie in de coronatijd.

De daktuin zal de komende jaren als het Oranjepark langzaam meer vorm krijgt nog meer als ontmoetingsplek gaan dienen voor de hele buurt. Tot 2026 wordt er in het park gebouwd aan 169 (zorg)woningen en een gezondheidscentrum. Woningcorporatie UWOON bouwt in 2021 eerst 42 sociale huurappartementen. In de jaren daarna volgt de bouw van de middeldure huur- en koopwoningen.
Foto’s Zoontjens dakspecialist