Heuvelrand energiezuinigste zwembad van Nederland

| Door IVVD

zwembad-heuvelrand-400x250Met de installatie van 180 zonnepanelen op het dak van zwembad De Heuvelrand in Voorthuizen, is dit bad voortaan het energiezuinigste zwembad van Nederland. De Heuvelrand, aan de Roelenengweg, krijgt met de 500 vierkante meter aan panelen de zogeheten triple-A status op het gebied van duurzaamheid, de hoogst mogelijke status.

Dat meldt de gemeente Barneveld. Aankomende vrijdag zal wethouder Didi Dorrestijn het nieuwe energielabel voor De Heuvelrand officieel onthullen, waarna een rondleiding volgt.

In het nieuwe zwembad, dat twee jaar geleden werd geopend, was al veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing, waardoor het bad al bekendstond als ,,bijzonder innovatief en energiezuinig.” Zo wordt het water en het gebouw verwarmd met behulp van een biomassaverbranding in grote houtpelletkachels. Ook is het gebouw met driedubbele beglazing extra geïsoleerd, kent het een energiezuinig ventilatiesysteem en wordt het water gezuiverd met zout in plaats van chloor. Voor de bouw is gekozen voor natuurlijke en duurzame materialen, zoals houten plafonds in de badruimten, een gevel van leistenen en een bamboe entree. Extra veel glas zorgt daarnaast voor veel daglicht.

Inmiddels heeft de gemeente Barneveld op meerdere gemeentelijke gebouwen in totaal bijna 1650 zonnepanelen gelegd. In totaal zou dat ruim 384.000 kilowattuur aan opgewekte energie opleveren, goed voor ongeveer 116 huishoudens. Zo liggen er al zonnepanelen op het gemeentehuis, de gemeentewerf, het hulpverleningscentrum, de milieustraat, enkele sportzalen en station Barneveld Zuid.

De komende tijd moeten meer zonnepanelen volgen. Energie-opwekking past binnen de gemeentelijke doelstelling om in 2020 twintig procent duurzame energie op te wekken. Vanwege dat uitgangspunt wordt er nu ook nagedacht over plaatsing van windmolens. Niet alleen het opwekken van energie is een doel, maar ook het besparen van energie: jaarlijks twee procent.

Bron: Barneveldse Krant