HEVO lanceert nieuwbouwkostenconfigurator 2021

| Door Odette Koldewey

HEVO heeft onlangs de nieuwbouwkostenconfigurator 2021 gepresenteerd. Met de kostenconfigurator is met slechts enkele ‘drukken op de knop’ inzichtelijk te maken wat een schoolgebouw met of zonder de eisen van het Kwaliteitskader Huisvesting kost.

De nieuwbouwkostenconfigurator maakt vooraf inzichtelijk hoeveel budget noodzakelijk is om de gewenste huisvesting (kwaliteit) voor een schoolgebouw te kunnen realiseren. Al in 2012 lanceerde HEVO de eerste nieuwbouwkostenconfigurator. Sindsdien komt er elk jaar een nieuwe versie uit.

Recente ontwikkelingen
In de nieuwe versie van de nieuwbouwkostenconfigurator heeft advies- en bouwmanagementbureau HEVO de meest recente ontwikkelingen verwerkt.
Vanaf 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw van gebouwen op grond van Europese regelgeving bijna energieneutraal (BENG) worden gerealiseerd. De nieuwe bepalingsmethodiek hiervoor is echter nog niet beschikbaar in rekensoftware, zodat HEVO dit inzicht nu nog niet kan bieden. Wel heeft het advies- en bouwmanagementbureau de optie ENG opgenomen in het instrument.

Eerlijke en open discussie
HEVO hoopt met de nieuwbouwkostenconfigurator 2021 bij te dragen aan een eerlijke en open discussie over de kosten voor passende onderwijshuisvesting.
Met de kostenconfigurator hebben alle betrokken partijen een hulpmiddel om op gemeentelijk niveau te komen tot een reële gemeentelijke bijdrage in de kosten voor nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen.

Gratis online beschikbaar
Schoolbesturen, gemeenten en andere belanghebbenden kunnen de nieuwbouwkostenconfigurator 2021 kosteloos bij HEVO opvragen. Ook voor renovatie en (voorgezet) speciaal onderwijs zijn gratis online kostenconfiguratoren beschikbaar.