High Tech Campus Eindhoven wil duurzaamste campus van Europa worden

| Door IVVD

HighTechCampusEindhoven_400x250De meest duurzame campus van Europa, dat is wat de High Tech Campus in 2025 wil zijn. Hoe? Onder andere door de installatie van zonnepanelen.

Met een ondertekening van een samenwerkingsconvenant tussen de 7 grootste strategische facilitaire partners: Strukton Worsphere (techniek), Beelen (afval), CSU (schoonmaak), Trigion (beveiliging), Dolmans (landschap), Eurest (horeca) en KIEN Facility Management (managing agent) kunnen de eerste stappen nu officieel worden gezet.

Harrie Arends van Campus Site Management over de ambities: ‘We kijken nu naar het energie- en onderhoudsbeheer. In de huidige situatie besparen we al flink op energie en CO2-uitstoot door het WKO-systeem. Maar we zoeken naar een nog duurzamere oplossing. Het enige dat nog ontbreekt is energieopwekking.’ De komende tijd gaat Sjef Wijnen van Strukton met verschillende partijen in gesprek over mogelijke scenario’s: ‘We streven naar nul op de meter, hoe we dat precies gaan invullen is nog onduidelijk. Door slimme oplossingen zoals sensoring kunnen we al veel energie besparen. Misschien willen we naar een pay per use model, waar energie wordt ingekocht en alleen verbruik wordt belast. Maar we kijken ook naar manieren om energie terug te geven. Misschien kan dat met meer zonnepanelen, maar misschien wordt er het komende jaar iets compleet nieuws uitgevonden hier op de campus. Dat zouden we dan graag willen gebruiken.’

Bron: Solar Magazine