Hoe groen is jouw huis? Bereken gratis het energielabel van je huis

| Door Duurzaamvastgoed

Vanaf nu kan iedereen die dat wil via Hoe Groen Is Jouw Huis? snel en makkelijk berekenen wat voor energielabel zijn of haar huis heeft en delen via social media. Met het indicatieve energielabel zien mensen meteen of hun energieverbruik omlaag kan door slimme maatregelen te treffen. De uitkomst van de gratis labelcheck geeft meteen een goed beeld van de van het officiële energielabel dat vanaf 1 januari 2013 verplicht is bij elke verkoop of nieuwe verhuur van een huis. De energietest is een initiatief van Greenchoice .

Een recente rondvraag onder enkele honderden Greenchoice-klanten liet zien dat bijna 30% verwachtte in de komende 5 jaar te zullen verhuizen, dat zij meer gas verbruiken dan zij zelf inschatten, dat 70% dacht de energierekening (verder) te kunnen verlagen maar dat 20% niet goed wist hoe. Het energielabel geeft daar handvatten voor, en ook voor subsidie en terugverdientijd van bespaar maatregelen.

Bewust besparen
Energieleverancier Greenchoice wil met de tool mensen aanzetten actief na te denken over besparen: de groenste energie is namelijk ‘de energie die niet wordt verbruikt’. 43% van de Nederlanders heeft geen idee van zijn of haar energieverbruik. Inzicht daarin leidt al vaak tot bewuster energiegebruik. Veel mensen besparen al op energie, met zuinige lampen of de verwarming een graadje lager. Maar als het huis slecht is geïsoleerd of op een oude cv-installatie draait, slurpt dat stroom en gas en krijgt het pand uiteindelijk toch een slecht label. Dat beïnvloedt ook de verkoop- en huurprijs omdat de waarde van energiezuinige woningen flink hoger is.

‘Het is weer stooktijd. Tijd om aandacht te vragen voor energie besparen. Het klinkt raar, een energieleverancier die het verbruik graag ziet dalen. Toch is het wat wij willen: een energieneutrale wereld. Dat kan alleen als we besparen, zelf opwekken en dat wat we niet zelf kunnen opwekken zo groen mogelijk produceren. Veel van onze klanten maken er een sport van, hun energierekening terug te schroeven. Dat lukt ze vaak heel goed. Daar zijn zij en wij trots op. Het werkt ook aanstekelijk: wie eenmaal bezig is, zoekt steeds meer manieren om te besparen. Mensen bespreken dat ook uitvoerig met elkaar,’ aldus Richard Klatten, algemeen directeur Greenchoice.

Check het hier www.greenchoice.nl/energielabel