Hof van Leijh: een bijzonder woongebouw waar wonen, zorg en welzijn samenkomen

| Door IVVD

Elan Wonen is begonnen aan de bouw van woongebouw Hof van Leijh aan de Schipholweg in Haarlem. Hof van Leijh zal bestaan uit 172 woningen en diverse voorzieningen waardoor bewoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Naar verwachting wordt Hof van Leijh medio 2020 opgeleverd.

Flexibel, compact en levensloopbestendig bouwen
Hof van Leijh is een voorbeeld van sociale woningbouw nieuwe stijl: doelmatig, flexibel, compact en geschikt voor uiteenlopende bewoners. Elan Wonen maakt het daarmee mogelijk dat zowel zorgbehoevenden, senioren als reguliere huurders in Hof van Leijh een passende woning kunnen vinden.

Wisselwerking bewoners en voorzieningen
Elan Wonen heeft DOCK Haarlem, Stichting SIG en Zorgbalans gevraagd invulling te geven aan de maatschappelijke ruimtes. In het gebouw komen voorzieningen die bedoeld zijn voor de bewoners van Hof van Leijh én voor de buurtbewoners. Op de begane grond van het complex komt een ontmoetingsruimte, waar verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden, waaronder open eettafels van DOCK. Ook het buurtteam van Zorgbalans is op de begane grond gevestigd.

In Hof van Leijh komt een woongroep voor mensen met verstandelijke beperking, ondersteund door SIG. De bewoners van deze woongroep vinden een deel van de dagbesteding in het ondersteunen bij activiteiten in het gebouw zoals de maaltijdvoorziening. In het complex wordt gestreefd naar een sfeer van betrokkenheid, waar bewoners naar elkaar omkijken en een actieve bijdrage leveren.

Planning
De ontwikkeling bestaat uit 126 appartementen (sociale huur), 21 eengezinswoningen (sociale huur), en 4 woonwerk-woningen (vrije sector huur) en 21 eengezinswoningen (koop). HBB Groep bouwt het complex dat naar verwachting medio 2020 wordt opgeleverd.