Hoge School Rotterdam bouwt duurzame onderwijsomgeving

| Door Odette Koldewey

Hogeschool Rotterdam bouwt op de locatie Kralingse Zoom een inspirerende en duurzame onderwijsomgeving. Onlangs is het ontwerp voor de nieuwe Business School onthuld. Het flexibele gebouw met opvallende glazen gevel is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en zal in 2023 worden opgeleverd.

Het 14.000 m² tellende gebouw op het Campusterrein in Rotterdam wordt de thuisbasis van bijna alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m² groot is en ruimte biedt aan 10.000 studenten. Bijzonder aan dit project is dat studenten mee dachten over hoe de nieuwe school eruit moest komen te zien. Paul de Ruiter Architects organiseerde een workshop met studenten van de hogeschool, waarin zij hun visie op de ideale onderwijsomgeving konden toelichten. De studenten bleken vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimtes binnen één gebouw; om te studeren in stilte of met anderen,maar ook om te ontspannen. Deze wens is terug te vinden in de diversiteit aan flexibele werkplekken en publieke ruimtes die lijken op de publieke plekken in een grote openbare bibliotheek.

Robuuste houtconstructie
In het ontwerp staan openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree. De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw. De wand van het atrium wordt gevormd door verschillende transparante projectruimtes die, net als de trappen, een uitzicht bieden op de campus. Paul de Ruiter Architects heeft het uiterst duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel zijn in te delen. De komende decennia zijn er daardoor volop mogelijkheden binnen het gebouw om in te spelen op veranderingen in het onderwijs.

Breeam Excellent
Het complex is ontworpen op minimaal het Breeam Excellent duurzaamheidniveau. In het gebouw wordt een gezond binnenklimaat gecreëerdop een zeer energiezuinige wijze; zo wordt er driedubbel glas toegepast. Ook is er veel aandacht voor ventilatie, een aangename ruimte-akoestiek en goed geregelde temperatuurcondities. Daglicht kan via het atriumdak en de glazen gevel gecontroleerd binnenvallen. De technische installaties zijn ontworpen door Valstar Simonis. De onderdelen van het onderwijsgebouw die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van circulaire, robuuste en onderhouds-vrije materialen. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wordt energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak.

Circulaire sloop
Op 20 april is gestart met het slopen van het oude gebouw.Dit moet in het najaar zijn voltooid.Het slopen gebeurt circulair en duurzaam. Er wordt gestreefd naar minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijkomende materialen. Bijvoorbeeld de verlichting, de kozijnen, het hang-en sluitwerk, de systeemplafonds en de dakafwerking kunnen worden hergebruikt.