Hortus: Naam van de groene stad van de toekomst in Almere

| Door IVVD

Bij de start van het Floriade Festival in Almere, werd de naam bekend gemaakt van de stadswijk die zal ontstaan in het groenrijke erfgoed van de Floriade Expo 2022. Ontwikkelcombinatie Amvest/Dura Vermeer ontwikkelt de stadswijk met de nieuwste groene technologie en innovaties. Het is een wereldwijd voorbeeld voor ‘Growing Green Cities’ in de toekomst. Met de inrichting van het Floriadeterrein werken de ontwikkelaars aan de toekomstige wijk waar 660 woningen worden gerealiseerd.

Wethouder Loes Ypma van Floriade en Wonen in Almere en Peter Krop, Directeur Dura Vermeer Bouw en Vastgoed namens de ontwikkelcombinatie Amvest/Dura Vermeer onthullen het logo en de naam van Floriade stadswijk Hortus in Almere.

Hortus
Het gebied dat Amvest en Dura Vermeer gaan ontwikkelen krijgt de naam Hortus. Hortus betekent letterlijk tuin en is een verwijzing naar Hortus Botanicus. De te ontwikkelen groene stadswijk wordt ontworpen met een botanische tuin en arboretum (planten- en bomenbibliotheek) als basis. Het is een autoluwe stadswijk aan het Weerwater in Almere, waar energie wordt opgewekt en circulariteit en innovatie centraal staan.

Groen en duurzaam bouwen
“Hortus is dé kweektuin op het gebied van duurzaam wonen. Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk de laatste innovaties op het gebied van groene technologie toe te passen. Maar we kijken ook naar de mogelijkheden tot ‘bio-based’ bouwen, waarbij we werken met innovatieve materialen op basis van natuurproducten, zoals bijvoorbeeld houtbouw”, zegt Peter Krop, Directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed. Wethouder Loes Ypma is enthousiast over de suggestie om de toekomstige wijk na de Floriade Expo 2022 ook officieel Hortus te noemen. Dit zal nog door het college van burgemeester en wethouders moet worden goedgekeurd.

Bij de aanleg is verder aandacht voor natuurlijke voeding. De wijk voorziet in stadslandbouw, boomgaarden, moestuinen, pluktuinen en biologische restaurants. Gezondheid wordt bevorderd door het autoluwe karakter en de ruimte voor bewegen, fietsen en rust. Hergebruik van energie en waterregulatie en circulair bouwen dragen bij aan een duurzaam woon- en leefmilieu.

Eerste woningen
De eerste woningen worden vanaf begin 2020 gebouwd aan de kop van Hortus Haven. Deze aan het water gelegen appartementen gaan naar verwachting nog dit jaar in de verkoop.
Ook wordt gestart met onder meer vijf ‘Green Embassies’, sculpturale gebouwen die na de Floriade worden omgebouwd tot huizen of een andere bestemming krijgen in de wijk. De andere paviljoens worden ook zo ontworpen dat ze eenvoudig kunnen worden omgebouwd tot woningen en horeca. Tijdens de Floriade zullen er al mensen wonen in de Floriadewijk. Bezoekers kunnen er ook overnachten. Naast woningen zijn ook een zorghotel, een markthal en duurzame bedrijfsgebouwen voorzien.