Houtprijzen stijgen, maar Europa heeft genoeg voorraad

| Door IVVD

Volgens onderzoek hebben Europese bossen meer dan genoeg hout. Zagerijen investeren nu in het uitbreiden van de capaciteit.

Afgelopen jaar zijn de houtprijzen wereldwijd gestegen. Maar is er voldoende hout op voorraad? Ja, zeggen onderzoekers van Wageningen Universiteit Gert-Jan Nabuurs, Mart-Jan Schelhaas en Bas Lerink: “Europese bossen hebben zelfs meer hout dan we in de afgelopen 500 jaar hebben gezien.”

Hout is populair bouwmateriaal. “De traditionele skeletbouw is van hout, maar bouwen met hout krijgt ook steeds meer aandacht vanwege de klimaatvoordelen,” zegt Gert-Jan Nabuurs. “Hout vervangt fossiele bouwmaterialen zoals beton en staal. Dit voorkomt CO2-uitstoot. Een boom legt CO2 zelfs voor langere tijd vast, waardoor dit in het hout blijft opgeslagen. Hout zorgt dus voor een positieve CO2 balans.”

Het verschil tussen vraag en aanbod
Volgens Nabuurs vergroot de huidige aandacht voor de klimaatvriendelijkheid van hout niet direct de vraag, maar het beïnvloed wel de toekomstige houtprijs. De huidige vraag op hout is vooral te wijten aan de lage rentetarieven in de Verenigde Staten en Europa en het verschil tussen vraag en aanbod. “Het is op dit moment erg aantrekkelijk om je huis te verbouwen, maar tegelijkertijd is er weinig productie. De capaciteit in de zagerijen loopt al jaren achter op de vraag,” zegt Nabuurs. “De voorraden in de handel zijn klein. En omdat veel zagerijen en logistiek in 2020 gesloten waren, is er weinig hout aangevoerd en liepen leveringen vertraging op. Dit alles heeft de prijs van hout doen stijgen.”

Is er een tekort aan hout?
“Nee, zeker niet,” benadrukt Mart-Jan Schelhaas. “Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen. Mede door Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland, bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard m3 hout. Ter vergelijking: het hele Nederlandse bos bevat ongeveer 80 miljoen m3. Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Er is dus geen tekort aan hout, het Europese bos groeit zelfs.” Meer houtbouw maakt volgens Nabuurs en Schelhaas weinig uit voor de houtvoorraad. “Zelfs als de Europese Unie 30% van haar nieuwe huizen met hout wil bouwen, gelijk aan 300.000 woningen per jaar, leidt dit tot een extra vraag van 15 miljoen m3 hout. Alleen al Zweden produceert jaarlijks meer hout.” Meer houtbouw zorgt dus voor een kleine stijging in de vraag.

Investeren is al begonnen
De onderzoekers verwachten dat de verwerkingscapaciteit in de houtindustrie binnen één of twee jaar zal toenemen. Bas Lerink: “De zagerijen investeren nu al in het uitbreiden van de capaciteit. Dit zal de prijzen weer afvlakken. Maar ook op de langere termijn is meer aandacht nodig voor bosbeheer in de hele keten. Zeker als we van fossiele brandstoffen af willen, zal de vraag naar hout verder toenemen.”