Huurders verdienen geld met superduurzame woning in Mierlo

| Door Odette Koldewey

In het Brabantse Mierlo gaan bewoners geld verdienen met hun energieopwekkende huizen. De supergoed geïsoleerde woningen worden gemaakt met natuurlijke materialen en vol gelegd met zonnepanelen.

De circulaire, biobased, energieleverende sociale huurwoning krijgt de naam Optimus, latijn voor de allerbeste. Het project is een samenwerkingsverband van vier woningcorporaties en NBArchitecten uit Best. De eerste zestien woningen worden komend jaar in Mierlo gebouwd onder de vlag van de Helmondse corporatie Compaen.

De houten systeembouwwoning Optimus uit de timmerfabriek Frank van Roij in Goirle is zeer duurzaam ontworpen. © Spekkoper Films

De duurzame woningen in Mierlo komen boordevol natuurlijke materialen. Zo wordt er gebruikgemaakt van hout en hennep -producten die CO2 opslaan- in plaats van beton, baksteen, staal en glaswol.

Prefab-modules
De sociale huurwoningen worden opgetrokken uit prefab-modules die in de timmerfabriek worden vervaardigd. In één dag kunnen deze modules op locatie worden opgebouwd waardoor de stikstofuitstoot op het werk laag is.
De Optimus is samen te stellen uit diverse modules met standaardafmetingen, zodat er woningen voor een, twee of drie personen ontstaan.

Hoge isolatiewaarde
Dankzij goede isolatie en kierendichting hebben de huizen aan een kleine installatie genoeg om de woning warm te stoken. Vanwege de zonnepanelen wekt het huis meer stroom op dan het nodig heeft om de boel te verwarmen.
Door gebruik te maken van houten systeembouw kunnen de woningen na verloop van tijd ook weer uit elkaar worden geschroefd om het geheel of de losse delen elders opnieuw te gebruiken.
Sinds 2017 hebben de corporaties Compaen en het Eindhovense ’Thuis met architectenbureau NBA en timmerfabriek Frank van Roy uit Goirle gewerkt aan de houten systeembouwwoning.

Bouwplan in Culemborg
Behalve in Luchen is er ook een plan voor achttien woningen in Culemborg, waar de corporaties Kleurrijk Wonen in Tiel en Bazalt Wonen in Zaltbommel meedoen aan dit project. Naar andere proeflocaties wordt nog gezocht.
De energieleverde woningen zijn op dit moment nog wel duurder dan normale sociale huurwoningen. Maar volgens de initiatiefnemers moet er bij duurzame bouw vooral gekeken worden naar de total cost of ownership.

Geen energielasten
‘Er zijn bij Optimus straks geen energielasten, het huis is juist een verdienmodel omdat het stroom oplevert”, zegt architect Harold van de Ven van NBArchitecten. “De huurder betaalt hoogstens een energieprestatievergoeding, al heeft één van de vier corporaties al gezegd dat ze die ook niet gaan innen.’
Als de pilot slaagt en de Optimus in grotere aantallen gebouwd kan worden, dan wordt de woning vanzelf ook goedkoper, stellen de initiatiefnemers.