Huurwoningen sneller beschikbaar door big data analyses

| Door IVVD

Woningcorporatie de Alliantie kan nu, zonder een woning te bezoeken, met zeer grote betrouwbaarheid inschatten of deze woning direct doorverhuurd kan worden na het vertrek van de huurder. Als dat niet zo is, dan weet de corporatie wat er moet gebeuren en wat dat kost. Deze voorspellingen maakt de Alliantie op basis van gegevens (‘big data’) analyses. In 85% van de gevallen klopt de inschatting.

Efficiënter en goedkoper
Voorheen maakte een medewerker van de Alliantie eerst de stand van zaken op in de woning. Afhankelijk van de staat van de woning werd daarna opdracht gegeven tot onderhoud of tot nieuwe verhuur. Eventuele tegenvallers in het onderhoud of onjuiste inschattingen zorgden regelmatig voor oponthoud en extra kosten.

Het gebruik van big data analyses maakt het verhuisproces efficiënter én goedkoper. De Alliantie kan scherpere afspraken maken met de aannemers die het onderhoud uitvoeren. Het is bovendien mogelijk om interne processen soepeler te laten verlopen en om helder te communiceren over de beschikbaarheid van de woning. Samengevat: de huurwoning is sneller beschikbaar en er worden minder kosten gemaakt.

Rob Haans, directievoorzitter: ‘Het gebruik van data is een voorbeeld van innovaties die onze werkwijze sneller, slimmer en efficiënter maken. Het is belangrijk om te innoveren, om zo onze maatschappelijke opgave betaalbaar te houden’.

DataLab
In het najaar van 2018 heeft de Alliantie het ‘dataLab’ opgericht. Dit is een werkplaats waar dataspecialisten onderzoek doen naar de mogelijkheden van slim en innovatief datagebruik. De succesvolle inzet van big data analyses bij het verhuisproces is het eerste resultaat van dit dataLab.